Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

7 Mayıs 2010 Cuma

Mehmet Topuz'dan Tuncay Olur Mu?



Futbol artık durarak oynanmıyor. Sağ bek, önlibero, sağ açık, oyun kurucu gibi kavramlar maçtan önce tahtaya yazılıyor ama bir oyuncu sabit bir yerde kalmamak zorunda. İçe katetmeler, kaymalar, uzak forvet rolüne bürünmeler ve dönen topu şuta çevirmeler, futbolcudan beklenen şeyler. Tuncay böyleydi mesela. Teoride sol açık gibiydi ama sağ tarafa gelip Serkan Balcı'yla ikiye-bir yaptığını çok hatırlarım. Ya da Cambiasso; sağda, solda, önde ve arkada deli gibi çalışan müthiş bir savaşçı.

Fenerbahçe'nin ligin ilk yarısında en sorunlu bölgesi sağ taraftı. Kazım Kazım üstteki özelliklerden hiçbirini taşımıyordu. Sürekli ileriye gitmek istiyordu ve bunu daima çalımla deniyordu. Çoğu zaman da kaptırıp tüm takımın ahengini bozuyordu. Dikine oynama sevdası güzel bir şey ancak bunun birçok farklı yolu var. Gökhan Gönül'e vermeyip adamı çıldırttığı birçok pozisyon var. Şimdi Kazım yok. O bölgede muadili Mehmet Topuz oynuyor. Mehmet Topuz mu Kazım mı derseniz tartışmasız A şıkkını işaretlerim. Her şeyden önce Mehmet Topuz fiziki olarak Kazım'dan daha fit durumda ve ikili mücadelelerde daha dikkatli. Pres özelliği ile de rakip defansı her daim rahatsız eden, oyun kurmalarını engelleyen bir yapıda. Kazım daha rahattı bu konuda. Kaptırdığı topları almak gibi bir derdi yoktu, Gökhan Gönül'e bırakıyordu o işi. Sırf bu yüzden, Gökhan Gönül ligin ilk yarısında takıma ofansif anlamda hiçbir şey veremedi, bazı maçlarda da geriye dönmede sıkıntı yaşadı. Kazım sağbekle ikili oynamayı bilmeyen, kendi işini kendi gören biriydi. Dikkat ederseniz Gökhan Gönül ligin ikinci yarısında müthiş bir çıkışa geçti. Mehmet Topuz'la da yavaş yavaş birbirlerine ısınmaya başladılar, artık Mehmet Topuz topu aldığında hep sağ tarafına bakıyor, genelde bindirme yapan Gökhan Gönül'le beraber ikili oyunlar deniyorlar.

Ancak bir problemi var Mehmet Topuz'un ve belki de Kazım'dan eksik olan tek yanı da bu. Çizgiye hiç inmiyor Kayserili. Sürekli içe katediyor ve ortadan oyun kurmak istiyor. Önceki takımı Kayserispor'da bu rolde çok fazla oynadığı için alışkanlık yapmış olabilir ama bu bazı maçlarda aşırı sırıtıyor, bomboş sağ koridora koşmak yerine ortaya gidiyor. Pratikte bu da güzel bir şey gibi durabilir, pas alışverişinde bulunup topun daha çok sizde kalmasını sağlayabilir ancak bu durum bir sağ kanat oyuncusu için her zaman ekstra bir durumdur. Bir sağ açığın asıl görevi, sağ taraftan yerden ya da üstten pas çıkarmak, rakip defansın dengesini bu şekilde bozmaktır.

Mehmet Topuz bu yaştan sonra bu özelliğini değiştirecek değil. Belki bu da mümkün ama koca takım bir adamın kişisel özelliğini geliştirmesini bekleyemez uzun süre. Başlığı bu yüzden böyle attım. Mehmet Topuz sağ taraf yerine sol tarafta oynayabilir. Onun yerine de Özer Hurmacı geçebilir. Özer de yapı olarak sürekli içeriye girmek isteyen bir oyuncu ancak fırsatları da değerlendiriyor. Örneğin Türkiye Kupası'nda Bursaspor maçında Gökhan Gönül'ün önünde oynamıştı ve ordan birçok orta yapmıştı. Mehmet-Özer ikilisinin yer değişikliği bana göre takımın daha iyi oynamasını sağlar. Daha iyi kanat organizasyonları görebiliriz.

Bir diğer konu ise takım adına taktiksel değişiklik. Mağlup olunan Kasımpaşa maçında denenen 4-3-1-2 sistemi. Her ne kadar Alex'in olduğu bir takımda çift forvet oynatılmaz dense de ben geri üçlüsü oturmuş ve ortasahada bu işi iyi beceren bir üçlü olduğu takdirde başarılı olunabilineceğini düşünüyorum. Solda Topuz, ortada Emre ve sağda Özer, Alex'in yarattığı defansif sıkıntıyı giderebilirler. Böylece çok iyi pas yapılır ve hücumda daha alternatifli yollar denenebilir. Tabii sıkıntı şurda, Özer ve Mehmet Topuz bu işi ne kadar çok becerecekler... Ama defansif olarak sıkıntı yaşanmadığı sürece, benim görüşüm bu takıma en iyi uyan sistemdir. Düşünmesi bile güzel...

2 yorum:

  1. Şu kesin ki Topuz Kayseri de ki Topuz değil. Bu hem artı yön olarak hem eksi yön olarak. Mesela şut yeteneği biz de köreldi gibi bir şey. Kayseri de onun üzerine kurulu olan oyun sistemi sayesinde çok şans buluyordu bu konuda. Ve korkutucu şutlarda atıyordu, hepimiz hatırlarız.

    Ama buna karşın Kayseri de yapmadığı presi bizde yapıyor. Ve ben açıkcası bu sene çok beğendim onu. Sağ açık oynadığı maçlarda sol bekte top kestiğini bile gördüm.

    Çok daha iyi olacaktır ama sabredilirse.

    YanıtlaSil
  2. yanlış bir transfer oldu o yaşdaki adamı aldıgında bir şeyler beklersin ama mehmet topuz hiç bir katkısı olmadı tuncay şanlı olması zor ancak tuncayın bizi sattığını herkes biliyor takıma para getirmeden gittiğini

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.