Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

21 Mayıs 2010 Cuma

Bayern Münih vs. Inter


Ne hikaye ama! 3 yıl boyunca hem tercümanlığını hem de yardımcılığını yaptığın hocayla yolların ayrılsın, ayrıldıktan sonra hem sen hem de hocan başarıdan başarıya koşsun ve kader sizi bir Şampiyonlar Ligi finalinde buluştursun.


Bugüne kadar herhangi bir husumetleri de olmayan Van Gaal ve Jose Mourinho'nun takımları karşı karşıya gelecekler. Bu bakımdan maçın her saniyesi ayrı bir zevk içinde, iki taktik dehanın savaşı şeklinde geçecek.


Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen, önlemini her zaman alan, futbolcularına sözünü dinlettiren iki hoca. Jose Mourinho'nun Van Gaal'dan öğrendiği en iyi iş rakibin nasıl durdurulması gerektiğidir. Mourinho gerektiğinde müthiş bir hücum futbolu da oynatır takımına, katı bir defans futbolu da. Kimse de kendisini eleştirmez çünkü Mourinho olabilecek en iyi senaryoyu yazmış, rakibin etkinliğini bu şekilde aşağıya indirmiştir. Hiçbir zaman sürekli hücum eden ya da sürekli defans yapan bir takım sürmez Mourinho sahaya. O gün eğer rakip kontrollü bir futbolla durdurulacaksa, ilk golü atana kadar rakibin açığını bekler ve oradan vurur, ardından pas futboluna dayanan bir savunma sistemine çekilir. Tıpkı kupa finalindeki Roma maçı gibi. Eğer rakip Barcelona gibi sürekli hücum eden ve az açık veren bir takımsa, bu durumda bu kibirli adamın yaptığı şey, katı bir defans yapmaktır. Bu tarz katı defans yaptığı maçlar çok azdır zira Barcelona ve ona yaklaşan bir oyun oynayan takım sayısı çok azdır, olanlar da Şampiyonlar Ligi'ndedir. Özetlemek gerekirse, Mourinho kazanmak için sistemini kurar. Her maç aynı sistemi oynamaz, rakibe göre değişkenlik gösterebilir.


Van Gaal ise rakipten bağımsız olarak kendi futbolunu oynamaya çalışan ve rakibe göre oynamayı birinci planı haline getirmeyen bir teknik direktördür. O'nun futbol görüşüne göre, bir takımın belirli bir taktiği olmak zorundadır ve her zaman kazanmak, kazanmak için de göze hoş gelen bir futbol oynamak zorundadır. Sahanın her santimetre karesinde bir taktik disiplin uygulayan, futbolcuların da zamanla bu sisteme alıştığı ve artık zevk aldığı bir takım yaratır Hollandalı. Futbolcusu kafasına göre hareket edemez, yapması gereken işler vardır ve bu işleri doğru yapmak zorundadır, takımın taktik disiplinine uymayan futbolcunun ismi ne kadar büyük olursa olsun, Van Gaal gözünün yaşına bakmaz.

Bu bakımdan ben maçın her türlü sonuca açık olabileceğini düşünüyorum, hiçbir sonuç benim açımdan sürpriz olmaz zira her iki hoca ve her iki takım, bu dünyadaki bütün takımları yenebilecek güçtedir.

Oturanlardan en sağdaki Mourinho

Maçın kilit adamları bana göre Cambiasso ve Robben olacaktır. Genelde oyunun merkezini geride kuran Inter, hem defansta hem de hücumda Cambiasso'dan çok fazla yararlanıyor. Rakibi karşılayan ilk futbolcu her zaman Cambiasso oluyor, ileriye atılacak toplar hep Cambiasso'nun ayağından çıkıyor. Öte yandan Robben, Bayern Münih'in akıcı ve Van Gaal'in aklındaki seyirciyi mest eden futbol oynamasını sağlayan en önemli futbolculardan biri. O'nun aldığı topları ileriye hızlıca taşıması, Bayern Münih adına çok önemli zira hem ileride çok adamla kısa sürede toplanılmasını sağlıyor hem de rakibin dengesini bozup daha kolay gol atılmasını sağlıyor.

Ben Mourinho'nun maça istekli başlayacağını düşünüyorum ve ilk 10 dakikada Bayern Münih sürpriz bir gol atmazsa, maçın ilk golünün Inter tarafından atılacağını tahmin ediyorum. 0-0 devam eden tüm dakikalar Inter için bir avantaj çünkü fizik gücü oldukça iyi olan ve dakikalar ilerledikçe direnci daha da artan bir takım Inter. Önemli olan ve belki de bütün maçın kaderini etkileyecek iki soru var: 1) Bayern Münih çok erken bir gol bulabilecek mi? 2) Inter ilk golü atarsa defansa mı çekilecek yoksa 2.yi mi arayacak? 1. seçenek Bayern Münih açısından çok avantaj sağlar zira gol bulmak isteyen Inter daha açılır ve Bayern Münih'in istediği bir ortam olur. 2. seçenekte ise eğer Inter defansa çekilirse bütün maçı alıp götürebilirler ancak yenebilecek olası bir gol, tüm planları alt üst eder. Ben maçı bu iki seçeneği göz önünde bulundurararak izleyeceğim ama ben bunları düşünmeden önce her iki teknik adam bunları çoktan düşünmüştür zira ikisi de maçtan önce rakibi çok iyi analiz eden hocalar. Mourinho daha çok rakibe göre oynuyor, o ayrı konu.

Benim açımdan bu maç Bayern-Barcelona maçından daha ilgi çekicidir zira hem Barcelona çok ağır basacaktır ve maçtan önce çok fazla bir şey vaat etmeyecektir hem de artık finalde yeni takımlar izlemek lazım. Bayern-Inter maçı her sonuca açık bir maç ve birinin diğerini ağır bir üstünlük sağlayacağını düşünmüyorum, ortada geçecektir büyük ihtimalle.

Sonuç ne olursa olsun kesinlikle zevkli bir maç olacağını tahmin ediyorum. Benim gönlüm Inter'den yana. Skor da tahmin edeyim tam olsun: Inter 2-1 yener, Olic, Milito ve Maicon ağları sarsar.

2 yorum:

  1. Her iki teknik adamı da iyi analiz etmişsin. Van Gaal sistemini yavaş yavaş oturttu ama sonunda viraja bile 7. viteste giren bir formula 1 aracı yarattı. Sezon başında koltuğunu kaybetme riski ile karşı karşıya kalmış olsada ligin sonunu rahat getirdi. İnter ise rahat başladığı sezonu neredeyse tehlikeye sokuyordu. Bence de her anlamda keyifli bir final olacak. Tek sıkıcı tarafı cımartesi oynanacak olması. İnter i favori gösteriyorsun ama derbinin favorisi olmaz demişler. İyi oynayan kazansın.tonischumacher.blogspot

    YanıtlaSil
  2. Inter'i favori görmüyorum, Inter'in kazanmasını istiyorum. Farklı şeyler :)

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.