Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Unutulmaz Maçlar: Trabzonspor 1 - 0 Fenerbahçe



Bu maç en az Fenerbahçe'nin 95-96'da Oğuz ve Aykut'un golleriyle şampiyonluğu Trabzonspor'un elinden alması kadar tarihte önemli bir yere sahiptir.

Ama bu maça geçmeden önce maçın kahramanı olan Hasan Şengün, nam-ı diğer Dobi Hasan hakkında bir şeyler söyleyelim (resimde). Hasan Şengün 1961 yılında Trabzon'da doğmuştur ve futbolculuk hayatının büyük bir kısmını Trabzonspor'da geçirmiştir. Lakabının hikayesi ise oldukça ilginçtir. Bir gün idman sırasında daha o zamanlar Dobi olmamış Hasan, topu dışarıya fırlatır. Tabii şimdiki gibi yüzlerce top yok idman sahasında. Dışarıya attığı topu almak ister ve dışardakilerden birine, laz aksanıyla "Dobi Atsanaaa, Dobi Atsanaaa" diye bağırır. Bunu duyan takım arkadaşları kendi aralarında gülüşürler ve artık Hasan'ın lakabı Dobi Hasan olmuştur.

Bunu anlattıktan sonra maça geçelim. 1983-84 sezonu. 2 puanlık sistemin hala devam ettiği ve Trabzonspor'un fırtına gibi estiği yıllar. Sezon içerisinde Fenerbahçe, Trabzonspor, Galatasaray ve Beşiktaş çekişiyorlar. Beşiktaş 20. hafta ile 25. hafta arası üst üste puanlar kaybediyor ve şampiyonluk yarışından kopuyor. 26. ve 27. haftalar çok kritik. 26. haftada Trabzonspor ile Fenerbahçe, bir sonraki haftada ise Fenerbahçe ile Galatasaray karşılaşıyor. Şampiyonluk düğümü bu iki haftada çözülecek. Fenerbahçe maçtan önce Trabzonspor'un 1 puan gerisinde, Trabzonspor lider durumda. Fenerbahçe kaybetmesi halinde şampiyonluk yolunda büyük darbe alacak. Fenerbahçe sahasında çok ağır favori durumda. Üst üste galibiyetler alan takımın Trabzonspor'u da zorlanmadan geçeceği düşünülüyor. Ancak durum hiç de öyle gözükmüyor. Trabzonspor maçın hemen 2. dakikasında tehlikeli bir atak geliştiriyor. Bütün maçı tek kale oynayan Fırtına, golü bir türlü bulamıyor. Ta ki dakikalar 89'u gösterene kadar. Sol taraftan çalımlarla gelen İskender Günen ortasını açıyor ve Dobi Hasan kafasıyla topu filelere gönderiyor. Sonuçta maçı 1-0 galip tamamlayan Trabzonspor, yarışı bırakmıyor ve ligin sonunda 6. ve son şampiyonluğunu ilan ediyor.

Fenerbahçe ise bir sonraki hafta Galatasaray ile 1-1 berabere kalıyor. Yetmiyor, kalan 7 maçtan da 1 galibiyet 6 beraberlik alarak ligi Trabzonspor'un 5 puan gerisinde ikinci sırada bitiriyor.

Dobi Hasan da Trabzonsporlular'ın hafızalarında bu maçla yer ediniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.