Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

29 Mayıs 2010 Cumartesi

Taktiksel Açıdan Daum'un Fenerbahçe'si


Fenerbahçe sezon boyunca çok fazla eleştiri aldı. Ruhsuz oyun, kalitesiz futbol ve yenen anlamsız goller. Benim de öfkelendiğim, ağzımdan kötü kelimelerin çıktığı birçok maç var. Sezon bittikten sonra daha analitik bir gözle bakılabiliyor. Sezon boyunca Daum'un Fenerbahçe'sinin neler yapmak istediğini, sahaya hangi taktikle çıktığını ve maç içerisinde hangi taktiksel
dönüşümü yaptığını incelemek istedim. Umarım keyifli bir yazı olur...


- Yerleşim

Fenerbahçe sahaya dünya üzerinde en fazla kullanılan sistemlerden olan 4-2-3-1 ile çıkar. Sağ bek Gökhan Gönül, sol bek R. Carlos/Andre Santos, göbekte Lugano-Bilica ikilisi, önlerinde merkezde Cristian Baroni ve Emre Belözoğlu. Sağ açık Kazım/Mehmet Topuz, sol açık Özer, önde Alex ve Güiza. Alex'in görevi biraz farklıdır, hem hücuma çıkarken tüm toplar Alex'e atılır, hem de top kendisinde olmadığı zaman ikinci forvet rolüne bürünür, cezasahasında adam çoğalmış olur.


Top rakipte olduğu zaman Fenerbahçe 9 adamla geriye çekilir ve sistem 4-4-1-1'e döner. Rakibi karşılayan ilk futbolcu Emre olur. Eğer top Emre ve Lugano arasında ise ve rakip için durum daha avantajlıysa, defans ileriye çıkar ve alan sıkıştırılır ki, rakip kolay top çeviremesin, o sıkışıklıkta top bize geçsin... Bu fotoda Alex'in fazla geride olması istisnai bir durumdur zira top rakipte iken Alex hep orta yuvarlaktadır, Güiza ekranın görünmeyen köşesinde, çok ileri uçtadır. Top sola giderse Andre Santos ve Vederson, sağa giderse de Gökhan Gönül ve Mehmet Topuz karşılar.


- Defans organizasyonu


Fenerbahçe'nin belki de bu sene yaptığı en iyi iş bilinçli savunma yapmaktır. Günden güne daha iyi anlaşan defans ve ortasaha hattı, bu işi günden güne çözmüştür. Fenerbahçe'nin rakibi savunma sistemi iki farklı şekildedir. Eğer rakip kontraatakta yakalamışsa, rakibin etkin bölgedeki oyuncuları markaj altına alınır. Fotoda Emre pası atan Kahe'yi tutmak istemiş ancak tutamamış, pasın Mustafa Pektemek'e gitmesine engel olamamıştır. Ancak zararı yoktur zira...


... Lugano ve Vederson topun oraya gideceğini daha önceden tahmin etmiş, ikili sıkıştırmayla topu oradan söküp almıştır. Bu bir takım için en önemli ayrıntıdır çünkü yanlış zamanlamayla koşmak ya da yanlış zamanlamayla topa ayağını uzatmak rakibinizin sizi geçmesine ve kalecinizle karşı karşıya kalmasına sebep olur...


Eğer rakip pasla ileride çoğalmış ve Fenerbahçe hazırlıksız yakalanmamışsa, Fenerbahçe topun olduğu bölgede rakibinden daha fazla adamla çoğalır. Rakibin pas yapmasını engellemek ister ancak yine de o pas aradan geçerse, rakibe en yakın stoper ileriye çıkar ve onu engeller. Bu fotoda pas aradan geçmiş lakin Bilica geç kalmış ve rakibine şut imkanı vermiştir. Bu bir takım için en can alıcı noktadır.


Bir örnek daha... Mehmet Topuz ve Emre Mustafa Pektemek'i durdurmak amacıyla ona baskı yaparlar.

Fenerbahçe eğer skor dezavantajına sahipse, işler skor bakımından iyi gitmiyorsa rakibi ileride karşılar ve rakibe kontraatak izni verir.


Misal burada Fenerbahçe tam 8 adamla ileride çoğalmış, oyun kuruyor... Top kaybedildiği vakit taraftarın nabzı 300'e vuracak.


Ancak Fenerbahçe defansı buna da hazırlıklıdır ve rakibi geride beklemek yerine topa en yakın rakibine karşı bir stoper ileriye atılır.


Burada da Lugano yine ileriye çıkıp olası bir tehlikeyi engellemiştir.


Skor avantajına sahip ise;



Eğer Fenerbahçe ilk golü bulmuş ve üstünlüğü ele geçirmişse, hele de bu maç önemli bir maçsa, takım olarak rakibini geride bekler ve kontrollü futbolu tercih eder. Tempoyu yükseltmez, ayağa top oynar.


Örneğin burada Fenerbahçe 1-0 üstün durumdadır ve Güiza'ya bir top atılmıştır ancak 20 metre civarında kimse yoktur zira takım geride beklemektedir.

Kilit oyuncu: Emre Belözoğlu


Fenerbahçe'nin defans ağırlıklı futbolunda defansif organizasyonu sağlayan, rakibi durdurmak amacıyla silah olan en önemli futbolcu Emre Belözoğlu'dur.


Defans yapmak yalnızca geriye çekilip rakibi beklemek değildir. Hücumda yapılacak pres hem rakibinizin cesaretini kırar, hem de rakibinizin size fazla yaklaşmasını engellersiniz. Resimde rakip kendi yarısahasından top çıkarma niyetindedir ve görüntüde Emre Belözoğlu yoktur.


İkinci resimde ise rakip oyuncu topu orta yuvarlağa yakın bir yerde alır ve Emre'nin presiyle karşılaşır...

...bu şok pres karşısında şaşıran rakip topu kaptırır ve Emre aldığı topla yeni bir tehlike yaratmıştır. Bunun için, rakibi ilk karşılayan futbolcu her zaman Emre'dir ve birebirde genelde üstün taraftır.


Emre ileride baskı yapar, Emre oyun kurar...


Emre dönen topları şuta çevirir...


- Hücum organizasyonu



Defans kendi arasında 4-5 pas yapar ve son olarak sağ ya da sol bekten birine verir. Sağ ya da sol bek ise aldığı topu kendisine yardıma gelen önliberoya verir.


Önliberonun yaptığı şey ise topu ileriye taşıyıp pas olarak göndermektir.


Keza defans oyuncularından biri kendi aralarında paslaşırken yanlışlıkla düşer ya da dengesini kaybeder ya da topu kaybetme tehlikesi ile karşılaşırsa, önliberolardan biri her daim yardımına gelir.

Gelelim işin kilit noktasına...


Bütün hedef Alex'i topla buluşturmaktır. Zira Alex takımdaki en akıllı futbolcu ve fırsatları en iyi değerlendiren hücum silahıdır. Onun ayağına gelen toptan sonra hücumda çoğalınır ve Alex her zaman en iyi seçeneği işaretliyip takımı hücuma kaldırır.


Top Alex'le buluşur...


Alex doğru seçimi bulup sol tarafa ya da...


... sağ tarafa pasını aktarır.


İkinci bir seçenek ise; Fenerbahçe topu yay civarında gezdirir, burada top çevirir ve rakibinin açığını bulmaya çalışır...


Örneğin burada demek ki rakibin göbeğinde bir problem oluşmuştur ve Fenerbahçe buradan pozisyon bulmuştur.

- Güiza Faktörü

Fenerbahçe, birçok güzelim pozisyonu Güiza yüzünden gole çevirememiştir.


Misalen burada işaretli futbolcu Güiza'dır ve Kazım kendisine pas atma niyetindedir.


Ancak yanlış zamanlamayla koştuğu için top kendisinin gerisinde kalır ve topuğuna çarpar.


Güzelim pozisyon Güiza'nın seyri içerisinde heba olmuştur ve bunun gibi birçok örnek gösterebiliriz.

...

Benim gözlemlerim burada bitiyor. Sizin de söylemek isteyecekleriniz varsa çekinmeyin,
yorum yazın efendim.

4 yorum:

  1. bir fenerbahçeli olarak bu kadar güzel yorumlanamayacağını düşünüyorum eline sağlık hocam

    YanıtlaSil
  2. Adı gibi zarif bir analiz olmuş. Maçları tenis maçı seyreder gibi syredenler içinde faydalı bilgiler içeriyor. Aynı zamanda Fb nin sorunlarınında bir kısmının cevabı açıklanıyor(Örn ; her topun Alex'e atılması) Tebrikler............tonischumacher.blogspot

    YanıtlaSil
  3. Mükemmel bir analiz gercekten.
    Renktas cok emek harcamıssınız gercekten.Bu yazıyı iceren bir konu acmak istiyorum antuya eger izin verirseniz sonuna blog isminizi de ekleyecegim tabi tekrar söylüyorum izniniz olursa.
    Bunun gibi mantıklı analizleri daha cok görmek dilegiyle.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ediyorum 2. Adsız... Blog ismini eklemek şartıyla olabilir.

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.