Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

25 Mayıs 2010 Salı

Galatasaray'da Değişim


Yalnızca Frank Rijkaard'ı getirip Total Futbol oynayacaklarını sananlar tüm sezon boyunca Mustafa Sarp ve Mehmet Topal ortasahadan top çıkarırken eziyet çektiler. Hücumda usta ayakların var ama köprüyü sağlam tutacak kendi seviyende Xavi-Iniesta bulmalısın. Frank Rijkaard'ı çok överken takımdan beklentiler yükseltildi ve her futbolcudan ekstra şeyler istendi. Sanki Servet daha önce topu oyuna sokuyordu, ya da daha önce Mustafa Sarp müthiş arapasları atıyordu...

Beklentilerin karşılanamamasının sebebi Rijkaard değil yönetim ve medyadır. Futbolcuları ve takımı olduğundan daha iyi gösterdiler, herkes de buna paralel olarak müthiş bir takım bekledi. Sezona bu gazla çok iyi bir giriş yapıldı ama cesur Eskişehirspor karşısında ilk puan kaybedildi. Hem psikolojik hem de fiziki açıdan biraz gardı düşen Galatasaray, peşpeşe Ankaragücü ve Fenerbahçe'den 3'er gol yedi. İşler kötü giderken acımasızca eleştiriler sürekli yapılıyor bildiğiniz gibi. Arda'nın yatak odasından girip Rijkaard'ın adam olmadığından çıktılar. Devre arasında Jo alındı, alemci diye dışlandı. Galatasaray sezonu 3. bitirdi ve Rijkaard'la yapılacak değişimin ilk senesi kötü geçti.

Yönetim ve teknik heyet yeniden bir şeyler deniyorlar. Harry Kewell Mehmet Topal gitti; Leo Franco, Caner Erkin ve Jo başta olmak üzere birkaç futbolcu daha gönderilecek. Büyük ihtimalle yeni bir yabancı önlibero alacaklar. Defanstan aldığı topları hızlıca ileriye aktaran, topu ayağından çıkardıktan sonra sabit kalmayıp hücuma katılan; dönen toplardan yeni bir oyun kuran ya da şut çeken; bunun yanında ortasahada rakibi presle durduran ve iyi yer tutan bir ortasaha yalnızca Galatasaray için değil dünyadaki tüm takımlar için geçerlidir. Diyeceksiniz ki, bahsettiğin adamlardan dünyada 5 tane var zaten. Ama en başta dediğim gibi, kendi seviyende bir Xavi-Iniesta bulmak zorundasın. Yoksa vasat Sarp'a ve istikrarsız Elano'ya bakarsın tüm sezon.

Rijkaard'ın istediği şey, top kendilerindeyken hızlı ve isabetli paslarla rakip yarı sahaya yerleşmek, orada enine top çevirmek ve özellikle kanat akınlarıyla defansın dengesini bozmak. Bunun için de zeki ve çevik bir ortasaha gerekiyor. Elano bunu yapmaya çalıştı ama kendisinden ve arkadaşlarıyla olan iletişimsizliğinden dolayı çok yalnız kaldı ve isteneni veremedi. Kanatlarda bir problemi yok Galatasaray'ın. Keita ve Arda-Gio üçlüsü Türkiye'de çok az bulunan seviyede. Özellikle Keita ve Giovani çok çabuklar ve durdurulmaları çok güç. Rijkaard'ın tam istediği tarzda kanat oyuncuları.

Forvette ise Milan Baros'un yokluğunda sıkıntı çektiler. Mehmet Batdal nasıl bir yedek olacak göreceğiz. Ben olsam iki iyi ortasaha, bir stoper ve bir kaleci alırım. Rijkaard'ın yapmak istedikleri belki o zaman mümkün olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.