Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Aykut Kocaman ve Fenerbahçe


Her şeyden önce Türkiye sportif direktörlük gibi bir göreve ne kadar hazır, bunu konuşmak lazım. Bizim millet kulüplerimizde başkanın her zaman en ağır basan kulüp yetkilisi olduğu konusunda hemfikirdir. Bütün kararları o verir, istediği zaman hocayı gönderebilir, gerekirse soyunma odasına iner, takım başarılı olduğu zamanlarda hocadan ve futbolculardan çok başkan konuşulur, Ali Şen başkan, Fener şampiyon'dur.

Sportif direktörlük görevi aynı ya da başka isimler altında uzun zamandır Avrupa'da var olan bir sistem. Avram Grant Portsmouth'ta bu görevi görüyor misal. Ya da Rafael Benitez... Torres'in gidip kalacağı ile ilgili Torres'le ilk konuşan kişi kulübün sahibi değil Benitez oluyor. Ya da Alex Ferguson. Futbolcuları barda eğlenirken basan kulübün yetkilileri değil bizzat menajer Ferguson.

Bizim ülkemizde belki de çok radikal bir karar alınarak Aziz Yıldırım tarafından göreve getirildi Aykut Kocaman. Görevinin ne olduğu belirtilmedi ve sınırlar çizilmedi. Aykut Kocaman gerçek anlamda bir sportif direktör olabilir mi? Takıma katkı sağlayamayan bir futbolcuyla masaya oturup başkana ve hocaya rağmen o futbolcuyu gönderebilir mi? Gerekirse hoca kovup yerine başkasını getirebilir mi? Şüphesiz hiçbirini yapamaz. Bunları yapması için de getirilmedi zaten. Evet görevler ve sınırlar çizilmedi ama medyaya verdiği röportajlardan ve bizzat medyadan öğrendiklerimize göre, işi başkanın bilgisi dahilinde olan futbolcuların transfer görüşmelerini yürütmek. Masaya oturmak, pürüzleri halletmek. Bir de yeni transferler izlemek. O da başkanın seçtiği futbolculardan.

Aslında bu görevin şekli dünyada da tam olarak çizilemedi. Bana göre bir sportif direktörün yapması gerekenler şunlardır. Bazı teknik direktörler yeteri kadar liderlik özelliklerini sahip değildirler, esip gürleyemezler ve işin büyük bir kısmını teknik-taktikle hallederler. Takımı bu şekilde hazırlarlar. Geriye kalan bazı işler vardır. Futbolcu izlemek, transfer görüşmeleri, rakip analizleri, kulüp içi organizasyonlar ve daha birtakım taktik harici şeyler. İşte bu durumda devreye sportif direktör girmelidir. Kendi ekibini kurup futbolcu izlemeli, ekipten birilerine rakibi analiz ettirmeli, transfer görüşmelerini bizzat kendisi yapmalı ve gerektiğinde kendisi başkanın karşısına çıkıp bir futbolcuyu göndermek istemelidir.

Aykut Kocaman bu sezon bunlardan hangilerini yapmıştır? Yalnızca Andre Santos ve Cristian Baroni'yi izlemeye Brezilya'ya gidip transferi sonuçlandırmıştır, Dentinho transferini ise halledememiştir. Bunun haricinde bu sezon takımda kendi istediği bir şeyi yaptığını veyahut yaptırdığını düşünmüyorum. Kazım ve Önder'in kadro dışı kalmalarında Aykut Kocaman'ın rızasının alındığını da sanmıyorum. Buna imkan vermiyor Aziz Yıldırım ve ekibi çünkü.

Benim güzel başkanım önce teknik direktörü getirip sonra sportif direktörü göreve aldı. Artık kendisinin yükünün hafiflemesi gerekirken, bazı işleri Aykut Kocaman'a devretmesi gerekirken, onun yapması gerekenleri kendisi yaptı ve Aykut Kocaman'ı da yanında süs niyetine gezdirdi. Aslında kendisinin Şekip Mosturoğlu adında bir sportif direktörü var, asbaşkan olmasına rağmen sesi Aykut Kocaman'dan daha çok çıkıyor. Aykut Kocaman, görevinin belki de yarısını oluşturduğu basınla ilişkide sınıfta kaldı ya da kaldırıldı. Takım adına ortaya iddialar atılırken, kendisinin Daum'la anlaşamadığı söylenirken ve takım kötü giderken hiçbir kere çıkıp camiaya bir mesaj vermedi. O mesajları da kendisini kulübün sahibi sanan Aziz Yıldırım ve arkadaşı Mosturoğlu, basının karşısına çıkarak verdi.

Aykut Kocaman ezildi. Taraftara gaz vermek amacıyla göreve getirildi ama eline hiçbir yetki verilmedi. Daum'un kovulup yerine Aykut Kocaman'ın getirileceği konuşuluyor. Adım gibi eminim ki Aziz Yıldırım bu kulübün başkanlığını yaptığı sürece böyle bir şey yapmaz. Aykut Kocaman'a güvenmiyor çünkü, böyle bir risk almaz.

Bana sorarsanız Aykut Kocaman'a bir şans verilmelidir. Belki bu işte çok yeni ve henüz ortada hiçbir başarısı yok ama, "Bu taraftar ne zaman 7'de 7 gördü" diyen bir adamdan daha değerlidir gözümde. Benim için kredisi sınırsızdır. Belki de bağarırız ha eskiler gibi, "Nasıl koydu Aykut Kocaman" diye...

1 yorum:

  1. Aykut Kocaman'a sadece zaman tanınmalı öyle bir iki yıl değil 10 veya 15 yıl.
    Sanki suçlu Aykut'muş gibi gösterilyor bazı gazetelerde.Oysa Aykut bu takımın içinde dönen bütün dolapları bildiği gibi kimin gidip kimin kalması gerektiğini de biliyordur. Ama şu an için yeterince yetkisi yok.
    Bu çok açık.
    Umarım hep Fenerbahçe için çalışır.
    O bizim gözbebeklerimizdendir.
    Şampiyonluklara değişilmeyecek bi "ADAM"...

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.