Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

10 Haziran 2010 Perşembe

Miroslav Stoch Fenerbahçe'de


Öncelikle şunu söylemeliyim ki, kendisinin toplam 2 maçını 90 dakika izledim. Avrupa Ligi'nde bize karşı oynadığı maçlarda kendisini izleme fırsatı buldum. Bunun dışında özetlerden bilgiliyim kendisi hakkında. Dolayısıyla bu yazı ne bilgilendirme ne de referans yazısıdır, ahkam kesmek istemem.

Transfer haberini duyduğumda gerçekten de çok sevindim. Uzun yıllar sonra beni gerçek anlamda heyecanlandıran ilk transfer bu. 20 yaşında olması ve 4 yıllık sözleşme imzalanacak olması işin en güzel tarafları. Maaliyetinin ne kadar olduğuyla muhasebeciler ilgilensin, Güiza'ya 40 milyon euro bayıldığımız yerde Stoch'a her türlü fazla para veririm ben arkadaş.

Öncelikle Fenerbahçe'nin sol açık mevkiisinden başlayalım. Tuncay'ın İngiltere'ye gidişinden sonra gelen Vederson'la ve Uğur Boral'la kanat rotasyonunda büyük sıkıntı yaşanmıştı. Vasat Vederson ve Uğur'la ligde ve Avrupa'da tutunulmaya çalışılmıştı. Ancak futbol zekaları vasatın altında ve teknikleri bir açık oyuncusu için bir hayli kötü olan bu ikili takıma hiçbir katkı sağlayamamışlardı. Özellikle geçen sezon Uğur Boral'ın saç baş yoldurttuğu maçlar fazlasıyla var. İçeriye katetmeye çalışır beceremez, uzaktan şut çeker top gözükmez, çalıma girişir rakibin kontratak yapmasına sebep olur... Bu sezon o mevkiiye Andre Santos alındı ancak yine büyük bir değişim olmadı. Daha sonra Özer'in oynamaya başlamasıyla biraz olsun düzelmeye başladı o bölge ancak Özer de çok fazla top kaybı yaşayan bir oyuncu ve istikrarlı değil. Hız sorunu yaşanan sol açık bölgesinden hiç fayda sağlanamadı.

İşte Stoch'un belki de en önemli özelliği bu. Topla ve topsuz alanda hızlı olması ve çalıma giriştiği her bölgede rakibini rahatlıkla geçebilmesi. Uzaktan attığı şutlar ve yerinde ve isabetli pasları ise onu dünyanın en önemli genç futbolcularından biri yapıyor. Avrupa Ligi'nde bizimle yaptıkları maçta Gökhan Gönül'ü çok fazla zorlamıştı. İçeri-dışarı çalımlar, kendini unutturup arkaya sızmaları ve uzaktan attığı şutlar büyük tehlike oluşturmuştu. Fenerbahçe'ye bu anlamda ilaç gibi gelecektir. İzlediğim 2 maç ve özetler bakımından söylüyorum; kesinlikle Özer Hurmacı'dan daha iyi ve yatırım yapıldığı takdirde çok daha verimli olabilecek bir futbolcu.

Ekşisözlük'e baktığım kadarıyla futbolcuya laf atılmaya şimdiden başlanmış. Fenerbahçe'ye transfer olduğu için elbette. Galatasaray ya da Beşiktaş'a transfer olsaydı "Genç, hızlı bir futbolcu. Süper bir transfer. Aferin Haldun Üstünel" olacakken, Fenerbahçe'ye transfer olduğu için "Fenerbahçe'de eriyip gidecek balon futbolculardan biri" oldu. Neyse, alıştık biz.

Dünya Kupası'nda kendisini daha iyi izleme fırsatı bulacağız. Sezon başlasa da Kadıköy'de izlesek.

Hayırlı uğurlu olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.