Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

13 Haziran 2010 Pazar

Cezayir 0 - 1 Slovenya


Bu kadar sıkıcı bir maçın analizi nasıl yapılır? Bu kadar durağan, temposuz, heyecansız, pozisyonsuz bir maçın analizi nasıl yapılır? Maç yavaş oynandığı için takımların neler yapmak istedikleri daha kolay anlaşılabilir fakat sahaya taktiksel açıdan hiçbir şey koyamadı iki takım da...

Slovenya maça yine de iyi başladı. Futbolun doğrularını oynamaya çalıştılar. Sürekli uzun oynamadılar, defansta top çevirip önliberoları oyun kurdu, ortadan ve kanatlardan yavaş yavaş gelmeye çalıştılar. Kısa ve seri paslar, hızlı pas çevirmeler çok güzeldi lakin bu futbollarını maçın geneline yayamadılar çünkü kapasiteleri o kadardı. 10. dakikadan sonra tatsız tuzsuz bir maç oldu. Cezayir ise ortasahada takımın beyni Yebda önderliğinde kanatlarda yoğunlaştırdığı pas trafiği ile rakibini bozmayı amaçlıyordu. Özellikle sol kanattan, Belhadj ve Kerim Ziani ile çok yıprattılar Slovenya'yı ve Slovenya sağbeki Brecko'yu hiç ileriye çıkartmadılar. Bunun iki türlü avantajı var: Hem ileride siz çoğalıyorsunuz hem de rakip sizi savunmak amacıyla ileriye çıkamıyor, kanatlardan gelemiyor. Bütün maç boyunca bu avantajı iyi kullandı Cezayir. Zidane'ın doğduğu memleketin takımının kanatları kullanmak istediği, Slovenya'nın ise daha sakin ve ne istediğini bilen bir görüntüde olduğu ilk yarı 0-0 bitti.

İkinci yarıda belli ki soyunma odasında derslerine iyi çalışmış Slovenler. 46. dakikanın ilk saniyelerinden itibaren Cezayir'i ortasahadan çıkarmadılar ve ortadan oyun kurmak istediler. Ancak hem doğru yerde çoğalamadılar hem de çok pas hatası yaptılar, bunun sonucunda da Cezayir'e gözdağı vermekten başka bir şey beceremediler. Ancak Cezayir, Slovenya'nın etkisiz geldiği bu dakikalarda kontrolü eline aldı, daha agresif ve daha derli toplu gelmeye başladı. İlk yarıda yerini bulmayan ortalar tehlikeli olmaya başladı. Amma velakin... 59. dakikada oyuna giren Ghezzal, Cezayir'in üstün oynamaya başladığı dakikalarda, 72. dakikada ikinci sarıdan kırmızıyı yiyince takımını 10 kişi bıraktı. İlk 5 dakika bu eksikliği daha fazla koşarak kapatmaya çalıştı Cezayir ve defansta daha fazla kalabalıklaşmaya, Slovenya'ya açık vermemeye çalıştı. Ama futbol ilginç oyun; maçın başından beri en iyi yaptığı iş olan savunmaları bir saniyelerine aksayınca, kalecileri Chaochi de çok kötü bir şutu daha kötü karşılayınca golü kalelerinde gördüler. Yine yılmadılar, yine yüklendiler ancak 1-0 yenilmekten kurtulamadılar.

Turnuvanın şimdiden en zevksiz maçı olmaya aday bu maç, Slovenya'yı grup lideri yaptı.

1 yorum:

  1. Zaten maç sırasında abim maca bakıyordu kapa pes atalım dedim daha cok zevk alırım iyi ki de oyle yapmısım =)

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.