Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

3 Haziran 2010 Perşembe

2010 Dünya Kupası Üzerine


Yaz döneminde kendi takımını izlememek ayrı bir dert, futbol izlememek ayrı bir dert. 2 yılda bir Avrupa Şampiyonası ya da Dünya Kupası izleyerek birazcık olsun gideriyoruz bu hasreti. Uzun süre futboldan ayrı kalmak bünyeye rahatsızlık veriyor zira.

2008 Avrupa Şampiyonası'nın üzerinden 2 yıl geçmiş. Nasıl olur yahu? Nihat'ın Çekler'e attığı üçüncü golden sonra koltukların üzerine zıplayışımın üzerinden 2 yıl mı geçti? Daha dün gibi aklımda halbuki...

Sırada 2010 Dünya Kupası var. Milli Takımımız'ın katılamadığı bir kupayı izlemek her daim daha az zevk vermiştir ancak bu turnuva da benim açımdan fazlasıyla heyecan vaadediyor.

Tek tek grupları ve takımları uzun uzun analiz edecek vaktim yok ancak birkaç takım hakkında iki kelam etmek lazım. A grubu en enteresan gruplardan biri. İlginç insan Raymond Domenech'in başında olduğu Fransa grubun favorisi. Şapkadan tavşan çıkaracak mı, çıkaracaksa bu sihir başına ne tür işler açacak Domenech'in bilemiyorum ama elindeki bu kadroyla en az bir çeyrek final görmesi lazım. Gözler A grubunda özellikle Meksika ve Uruguay üzerine olacak. Galatasaraylı Giovani dos Santos Meksika, içimizden biri Lugano ise Uruguay için kaptan olarak mücadele edecek. Güney Afrika ise evsahibi olarak sahaya çıkacak, vuvuzela seslerinden en az etkilenen takım olacak. Fransa ve Uruguay ilk 2 için favorilerim.

B grubu turnuvanın en az heyecan vaadeden gruplarından biri. Cambiasso ve Zanetti'yi kadroya almayarak büyük eleştiriler alan ve elinde gerçekten de turnuvanın en iyi kadrolarından biri olan Maradona, büyük bir yükün altına girdi. İlk 11'e kimi alacağını bile belirleyememiş henüz. Tam bir kapalı kutu Arjantin. Kaptanlığını 29 yaşındaki Manchester United'lı Park Ji-sung'ın yaptığı Güney Kore grubun en zayıf halkası. Yunanistan ise büyük bir ihtimalle yine katı bir defans sistemiyle mücadele edecek. Kadrolarında kalecileri çıkardığımızda toplam 20 futbolcuları var ve bu 20 futbolcunun 9'u defans oyuncusu. Hiç çekilmez Yunanlılar. Nijerya ise kadrosunda daha önce bu blogda bahsettiğimiz Kalu Uche'yi bulunduruyor. Tabi tanınmış birçok oyuncuları var. Odiah, John Obi Mikel, Chinedu Obasi, Kanu ve Obofemi Martins, bakalım takımlarını sırtlayabilecekler mi... İlk iki için favorilerim Arjantin ve Yunanistan.


C grubu'nda turnuvayı şampiyon olarak bitirebilecek takımlar listesinde favorilerimden olan İngiltere bulunuyor. Fabio Capello İngiltere'ye uzun yıllardır hasretini kurdukları bu kupayı getirmek istiyor. Takımını artık tanıyor ve bu grubun tartışmasız favorileri. Geçtiğimiz yaz Konfederasyon Kupası'nda büyük bir sürpriz yaparak İspanya'nın uzun zamandır elinde bulundurduğu yenilmezlik ünvanına 2-0'lık skorla son veren ve finalde Brezilya'ya ilk yarıda 2 gol atıp maçın 3-2'ye dönmesine engel olamayan ABD bulunuyor. Sırf Landon Donovan, Clint Dempsey ve Altidore için takip edilebilirler. Slovenya ve Cezair ise grubun diğer takımları. İlk iki için İngiltere ve ABD en öne çıkan takımlar.

D grubunda bulunan Almanya çok fazla sakat verdi. Özellikle kaptan Ballack'ın sakatlığı takımın neredeyse tamamını etkileyecek. Kaptanlık Lahm'a verildi ve ortasahada değişikliğe gidilecek. Mesut Özil takımın ataklarını yönlendirecek. Avustralya Galatasaraylılar'ın tüm turnuva boyunca en çok takip edeceği takımlardan olacak. Kaptan Lucas Neill ve takımın 10 numarası Harry Kewell soğuk ülkeden gelip sıcak iklimde top koşturacaklar. Eski dost Appiah takımı Gana'nın hem kaptanı hem de 10 numarası. İşi zor Gana'nın. Sırbistan ise kadrosunda bu sezon çok iyi bir performans göstermiş futbolcuları barındırıyor. Chelseali Ivanovic ve Manchesterlı Vidic bunlardan yalnızca ikisi. Stankovic, Milos Krasic, Jovanovic, Pantelic ve Zigic takımın en önemli futbolcuları. İlk iki için tahminim Almanya ve Sırbistan.

E grubunda Hollanda favori. Özellikle bu sezon takımlarında çok iyi futbol ortaya koyan Wesley Sneijder ve Robben en önemli kozlarından olacak portakalların. Bir süre önce teknik direktör krizi yaşayan ama aynı hocayla devam etme kararı alan Japonya, Danimarka ve Kamerun birbirlerine denk takımlar. Hollanda kesin birinci ama ikinci için ise tahmin yürütmek zor.

F grubu en az heyecan vaadeden grup. Savunma futbolu oynayan İtalya, Paraguay, Beşiktaşlı Holosko'nun takımı Slovakya ve kendileri hakkında çok fazla bilgimin olmadığı Yeni Zellanda mücadele ediyor. İtalya ile beraber Slovakya grubun ilk 2 için en favori takımları.


Ve Brezilya! G grubu turnuvanın en zevkli geçmesi muhtemel grubu. Brezilya ve Portekiz favoriler ancak Fildişi Sahili'nin bu iki takımı zorlayacağını düşünüyorum. Dunga birçok futbolcuyu kadoya alıp almadığı için eleştirdi ancak kanlarında var bu turnuva Brezilyalılar'ın. Kadro ve sisteme bakmaksızın her daim kupada var olmuşlardır. Cristiano Ronaldo'nun önderliğinde Portekiz takip edilmesi gereken takımlardan. Nani parlayabilir.

Ve son olarak H grubu. Turnuvanın favorisi olarak gördüğüm İspanya harbiden kolay bir gruba düştü. Kendilerini zorlayacak hiçbir takım yok. Sahayı ilmek ilmek örerek parselleyen oyun sistemlerinde dünyada da kendilerini zorlayacak takım sayısı hayli az. İkinci ise büyük ihtimalle İsviçre.

Benim turnuvadaki favori takımım dediğim gibi İspanya. Fransa'nın çeyrek finalden öteye gidemeyeceğini düşünüyorum. Brezilya'ya da çok fazla güvenmemek gerek, bana göre çok iyi kadroları yok. Yarı finale kalacak 4 takım hakkında tahmin yapayım: İspanya, Almanya, İngiltere ve Hollanda. İtalya'ya da güvenemiyorum. Almanya'yı ilk 4'e yazmama rağmen sıkıntı çektiği kadrosuyla yarı finale kalabilir mi, onu da bilemiyorum. Ama İngiltere'ye karşı nedense içimde başarılı olacaklarına dair bir his var. Sürpriz takımlarım ise Uruguay ve Sırbistan.

Umarım keyifli, bol gollü ve az olaylı bir turnuva olur. Hadi hayırlısı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.