Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

18 Haziran 2010 Cuma

Daum ve Fenerbahçe Tiyatrosu


Fenerbahçe'de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Her şeyden önce olayları bir özetleyelim.

1) Cristoph Daum: Fenerbahçe'yi yıllar sonra üst üste iki kez şampiyon yapmış, üçüncü şampiyonluğu ise son maçta kaybetmiş; oynattığı futbol her daim sonucu hedefleyen, taraftarı çok da mutlu etmeyen ve çapı küçük bir hoca. Fenerbahçe kendisinden sonra Zico ile şampiyon olunca iki yıl şampiyonluk göremedi ve tekrar kendisiyle anlaştı.

2) Fenerbahçe yönetimi: Sürekli ülke gündemini işgal eden bir kulübün yöneticileri. Fenerbahçe iki yıl şampiyon olamadığı için Cristoph Daum'la anlaştılar. Ne yapacağı, takımı nasıl bir şekle sokacağı ve çıtasının en fazla neresi olacağını bildikleri halde tekrar aynı kişiyle anlaşmaları bana göre hata. Üstelik önceki sezonlarda aldığı ücretin iki katını verdiler. Ayrıca Vicente Del Bosque ve Luis Aragones gibi iki taze örnek olmasına rağmen sözleşmesini çok fazla Cristoph Daum'un lehine hazırladılar ve tazminat maddesini hiç düşünmeden milyon euro'larla belirlediler.

Şimdi... Ortada şöyle bir durum var. Cristoph Daum bir şampiyonluğu daha son maçta kaybederek kovulma eşiğine geldi. Fenerbahçe yönetimi Daum'u kovmak istiyor. Ancak sözleşmesindeki yüklü tazminat maddesi dolayısıyla iş zora girdi ve daha az bir paraya anlaşmak üzere avukatıyla görüşüldü. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Cristoph Daum'un görevine devam edeceği açıklandı.

Ve bazı kesimler Daum'u paragözlükle suçluyorlar. Hem iki şampiyonluğu son maçta kaybettin, hem de para almak istiyorsun diyorlar. Bak sen şu işe... Daum mal mıdır ki sen resmi bir sözleşmede belirttiğin parayı ödememek istiyorsun? Sözleşmeye şampiyon olamazsan tazminatını ödemeyiz diye bir madde mi koydun? Daum'un yaptığı yanlış nedir? Şampiyonluğu kaybetti ve kendisine yolların ayrılacağı söylendi ve kendisi de sözleşmesini yönetime göstererek, son derece haklı bir şekilde parasını istedi. Etik olmayan, yanlış olan, hukuki olmayan şey nedir? Daha geçen sene Aragones'le yaşadığın sorunu çözememiş ve 7 milyon euro'yu bayılmak zorunda kalmışken, Daum gibi bir adamın sözleşmesine ne diye 8 milyon euro'luk tazminat maddesi koyarsın?

Çözemediler. Parayı vermek istemediler ve mecburen Cristoph Daum'la yola devam etme kararı aldılar. Daum bugün tesislere geldi. Ancak anlamadığım bir olay var. Daum daha 3 gün önce Aykut Kocaman'ın kendisinin kuyusunu kazmak istediğini, istediği translerlerin hiçbirinin yapılmadığını ve artık ya kendisinin ya da Aykut Kocaman'ın yetkili olması gerektiğini söylemişken, ertesi gün nasıl olur da işbaşı yapar? Anlayamıyorum, anlam veremiyorum, cevap bulamıyorum. Bu nasıl bir onursuzluktur? Bunca ağız dolusu laf edilmişken, bütün Fenerbahçe camiası karşıya alınmışken, nasıl olur da her şey bir anda silinip takımın başına geçilir? Bana birisi bu saçmalığı çöpe atmam için mantıklı şeyler söylesin. Ve Fenerbahçe yönetimi, yönetim ve Aykut Kocaman hakkında bunca şey söyleyen bir adama nasıl aynı gün görevine devam etmesini teklif edebilir? Ya Daum'un söylediği iddaa edilen bu sözler yalan, ya da Fenerbahçe resmi sitesinin editörü milleti kekliyor. Ortada bir uyumsuzluk var yahu. Olamaz. Böyle bir rezillik olamaz.

Cristoph Daum'un söylediklerinin doğru olduğunu varsayalım. Daum hala takımın başında niçin kalıyor ve Fenerbahçe yönetimi Daum'u takımın başında niçin tutuyor? Daum'un söyledikleri doğruysa ya Daum gitmeli ya da Aykut Kocaman... Bir saçmalık var. Daum'un söylediklerinin uydurma olduğunu varsayalım. Daum bunların hiçbirini söylemedi. O halde yine Fenerbahçe yönetiminin yaptığı anlamsız bir hareket var. Daum'un başarısız olduğunu kabul edip kovmak istiyorsunuz ama tazminat maddesi ağır gelince devam etme kararı alıyorsunuz. Yahu bu adamın başarısız olduğunu düşünüyorsanız ne diye devam ediyorsunuz? Yalnızca tazminat parasını ödememek için mi? Türkiye'nin ekonomik anlamda en güçlü kulübü başarısız olduğunu kabul ettiği bir adamla sırf 8 milyon euro ödememek için yola devam etme kararı alıyor. Komedi filmi çekilir bu senaryoyla.

Dediğim gibi, ben olanların hiçbirine akıl sır erdiremiyorum. Daum'la devam edip yardımcılarını kovmak gibi absürd konulara ise hiç girmiyorum zira daha fazla devam edersem bu blogda ilk defa küfür edeceğim. Bana göre Daum'la yollar ayrılmalıdır ve yeni gelecek teknik direktörün sözleşmesine ağır bir tazminat maddesi konulmamalıdır ve başarısız olduğu ilk sezonda kovulmamalıdır. Şampiyon olamamak sportif bir olasılıktır. Tarihteki hiçbir takım her sezon sürekli şampiyon olamamamıştır ve olamayacaktır. Şampiyon olamayan hocayı kovmak yerine, eğer bir umut ışığı varsa devam edilmelidir. Ama kime anlatıyorsun ki bunları...

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.