Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

12 Mart 2010 Cuma

Bobo'nun dönüşü


Deivson Rogerio da Silva, nam-ı diğer Bobo, benim bu ülkedeki en sevdiğim santrforlardan. Zaten forvet/santrfor kıtlığı çekilen ligimizde izlemekten zevk aldığım birisi. Futbola Brezilya'da başlayıp Türkiye'ye transfer olan futbolculardan yalnızca biri. 19 yaşında profesyonel olmuş, Corinthians A takımı formasıyla 28 maçta 10 golü var. Beşiktaş'ta çıktığı 170 maçta 76 gol şeklindeki istatistik ise çok kötü değil. Maç başına 0,44 gol ortalaması var. Dunga döneminde Brezilya Milli Takımına ise 1 kez çağırılmış.

FIFA sözlüğüne göre forvet, hücum elemanı demek. Yani ceza yayı çevresinde ve içinde gezen, pas alışverişine katkıda bulunan, asist yapan, pozisyon hazırlayan kişilere deniyor. Alex de Souza ve Arda Turan, en yakın örnekler... Santrfor ise daha çok işi sadece gol atmak olan, cezasahası içinde çok etkin olması gereken, kafa toplarına hakim, güçlü-kuvvetli, pozisyon bilgisi iyi olan futbolcular. Bobo belki fiziki anlamda iyi değil, toplara da iyi yükselemiyor ancak bitiriciliği şahane. Zaten saç baş yoldurduğu maçlar çok az, kendisi 10 pozisyon buluyorsa 4'ünü atıyor. Başlık ne alaka diyecekseniz, Bobo'nun sırtı kaleye dönükken (bu klişeye hastayımdır) aldığı topları dönüp gol yapması şu sıralar meşhurlaştı. Bu sezon önce Fenerbahçe maçında bunu yaptı, sonra Gençlerbirliği maçında, en son olarak da İst. Belediyespor maçında golünü yazdı. Sadece dönüşlerine bakmamak lazım, "bitiriciliği şahane" dedik, laf ortada kalmasın. Bobo'nun bu sezon attığı 10 gol var ve tamamı cezasahasının içinden. Ayaklarına hakim bir santrfor kendisi.

Beşiktaş bu sezon çoğu maçta tek santrforla oynuyor ve o santrforun arkadaşlarına pozisyon yaratması lazım. Fenerbahçe Güiza yüzünden 2 yıldır bunun acısını çekiyor. İleride golcüyü tek başına bırakan sistemde Bobo gibiler çok fazla aktif olamıyor. Daha çok kuvvetlenmesi lazım Bobo'nun. Tamam, kimsenin Drogba kadar yırtıcı ya da Hakan Şükür kadar kafa toplarına hakim olmasını istediği yok ancak biraz daha cezasahası çevresinde dolanıp pozisyon hazırlaması, pas alışverişinde bulunması, biraz daha hareketli olması gerekir bence. Zira kendisinde o potansiyel var. Alex'in de kankası zaten, danışıp bir iki şey kapabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.