Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

31 Ağustos 2010 Salı

Jaja ve Trabzonspor


Öncelikle belirtmeliyim ki Ukrayna ligini ne canlı ne de özet görüntülerden takip edebiliyorum. Dolayısıyla Jaja Coelho ile ilgili bilgilerim basını ve internet medyasını takip eden her sporsever kadar. Dün Antalyaspor'la Trabzonspor'un oynadığı maçta kendisini izleme fırsatı buldum ve beklediğimden daha iyi bir futbolcu olduğunu söylemeliyim.

Her şeyden önce güçlü fiziği ve takım adına oynaması olumlu özellikleri. Belki birçok özelliği üst düzey değil ama her özelliği vasatın üzerinde. Şunu söylemek lazım; kendisi kesinlikle cezasahası golcüsü değil. Trabzonspor dün teoride Umut - Jaja çift forvetiyle oynamasına rağmen bu pratikte sahaya gayet bir 4-4-1-1 gibi yansıdı. Jaja çok geziyor, Jaja defansa yardım ediyor ve golcüye pozisyon alıyor. Ortasaha özelliği fazla olan bir forvet oyuncusu, asla bir santrfor değil.

Ortasaha oyuncusundan beklenen şeyleri yapıyor. Çalıma giriyor, verkaça giriyor, araya paslar atıyor ve çok geziyor. Ancak Şenol Güneş onu sahaya Umut'un yanına golcü olarak sürdüğü için tabelaya bu güzel oyununu yansıtamadı. Jaja'nın golcüyle birlikte uyumlu ve başarılı olabilmesi için kesinlikle bir Tanju Çolak'a ihtiyacı var. Umut bu tarz bir oyuncu değil. Jaja ile benzer özelliği olan ve son vuruşlarda çok da yetenekli olmayan bir oyuncu. Jaja ile Teofilo'nun beraber oynaması takıma daha çok yarar sağlayabilir.

Sanırım Şenol Güneş de böyle düşünüyor fakat dün Teofilo'nun sakat olması ve elinde Umut haricinde başka bir golcüsü olmaması böyle bir hamle yapmasına neden oldu ancak yine de başarısız bir strateji oldu bana göre. Umut ve Jaja, aynı anda oynadıklarında takıma yarardan çok zarar verecektir. İkisinden birisi fazladır ve bana göre fazla olan da Umut'tur.

Jaja'nın dün ortasahada çok fazla gezginlik yapmasının sebebi de Tranbzonspor ortasahasının etkinlikten uzak görüntüsüydü. Selçuk - Colman - Alanzinho üçlüsünün üçünün birden aynı anda formsuz olması ve çok fazla top kaybetmeleri Jaja'nın daha fazla sorumluluk almasına sebep oldu. Trabzonspor eğer ortasahada yeteri kadar direnç gösterip oyunu ileriye yıkarsa Jaja işte o zaman gerçek verimini gösterecek ve anormal derecede geriye gelip enerji harcamak yerine golcülüğünü gösterecektir.

Jaja'nın başarılı bir transfer olduğunu ancak var olan sistemin içine Jaja'yı dahil etmek yerine Jaja'nın başarılı olacağı bir ortasaha hattı ve santrfor seçiminin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.