Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

3 Ağustos 2010 Salı

Miroslav Stoch’tan Alex Olur Mu?


“Mehmet Topuz’dan Tuncay Olur Mu?” başlıklı yazıda bir futbolcunun yalnızca bir bölgede oynamakla sınırlı kalma lüksünün olmadığını, değişik bölgelerde elinden geldiğince oynayabilmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Bu düşünceden yola çıkarak da Mehmet Topuz’un Tuncay Şanlı ile benzer özelliklere sahip olduğunu ve Fenerbahçe’de oynadığı bölge olan sağ kanattan sol kanata geçmesinin takım adına daha olumlu olabileceğini söylemiştim. Zira Fenerbahçe uzun zamandır kanatlarda bir problem yaşıyor ve bu problem özellikle sağ kanatta değil, sol kanatta. Mehmet Topuz’un var olan özelliklerini sol kanatta daha iyi gösterebileceğini ve böylece sağ kanatta uyumsuz olduğu Gökhan Gönül’ün daha iyi performans ortaya koyacağını da eklemiştim. Bu beklentim tabii ki yerine gelmedi ve geleceğe de benzemiyor ancak bu sezon yer değişimi konusunda bir beklentim daha var.

O da Miroslav Stoch’un Alex rolünü üstlenmesi. En azından Alex’in sakat ya da cezalı olduğu dönemlerde o bölgeye çekilmesi.

Öncelikle Stoch’un genel özelliklerinden ve bu özelliklerini Alex’in bölgesinde kullanıp kullanamayacağından bahsetmek lazım. Stoch, bir kanat oyuncusundan beklenen kadar hıza, üst düzey tekniğe ve üstün bir zekaya sahip. Tüm özellikleri vasatın üzerinde ve maksimum derecesinde olması onu modern ve aranan bir kanat oyuncusu yapıyor. Henüz 21 yaşında olması ve bugüne kadar herhangi bir kötü olayla adının anılmaması ise işin tuzu biberi konumunda. Eksik olan özelliği ise sol ayağı. Miroslav Stoch, sol ayağını yalnızca koşmak için kullanıyor ve bu sebepten dolayı açık alan bulmadığı sürece sıfıra inip orta kesmiyor. Sürekli olarak içeri kat ediyor, pas alışverişinde bulunuyor ve bir kanat oyuncusundan beklenenin üzerinde golcüye pozisyon hazırlıyor. Uzaktan çektiği sert ve isabetli şutları, dar alandaki çabuk hareketleri ve topu kolay kolay kaptırmaması gibi özellikleri ise kendisini üst düzey bir orta saha oyuncusu yapıyor. Eksik olan bir diğer özelliği ise defans yapmayı pek sevmiyor oluşu. Pres yapıyor, alan savunmasına katılıyor; yani bu konuda en azından bir Colin Kazım değil ancak rakip beki ve açığı kovalamıyor, arkasındaki takımdaşı beke ise çok az yardım ediyor. İkili mücadelelerde ise pek fazla ayakta kalamıyor. Kısa boyundan dolayı kafa toplarına da hakim değil. Gerçi Aykut Kocaman’ın yerden ve bol paslı oyun sisteminde boy konusu onun dezavantajı olarak gözükmeyebilir, hatta avantajıdır da.

Özetle Stoch, bir kanat oyuncusundan beklenenin çok üzerinde topla haşır neşir ve oldukça zeki bir futbolcu. Ayaklarına hakim olması ve çok rahat adam geçebilmesi, onun kanatta sıkışıp kalmaması gerektiği konusunda kafamı kurcalıyor. Bu yetenekte birine daha fazla özgürlük ve sorumluluk verilmeli.

Bu noktada kendisine verilebilecek en önemli görev, onun Alex’in bölgesinde kullanılması. Alex’in yarattığı pres yetersizliğini kapatabilir, hızıyla ve tekniğiyle çok rahat adam geçebilir ve hareketli ve zeki oluşuyla da hem golcüyü hem de içeri giren ortasaha oyuncularını çok rahat gol pozisyonuna sokabilir. Ayrıca hazırlık maçlarında ve Young Boys maçında gördüğüm kadarıyla stoperlerin yanına kadar gelip oyun kurmak gibi bir görev üstlenmiş kendine, yani sorumluluk almaktan kaçınmayan, takım adına yararlı işler yapmaya çalışan bir orta saha oyuncusu. Ben bu düşünceden yola çıkarak, kendisini sol kanada hapsedip yeteneklerini göstermesini engellemek ve o bölgede defansif zaafiyet yaratmak yerine ortaya çekilip daha yararlı olmasını sağlamanın doğru olacağını düşünüyorum.

Bununla birlikte, bu sezon Aykut Kocaman'ın sık sık vurguladığı hızlı oyun sisteminde Stoch'un en az Alex kadar, hatta Alex'ten bile daha fazla iş yapabileceğini düşünüyorum.

Elbetteki şu vaziyette Alex’i kesmesi imkansıza yakın bir şey. Aynı anda oynadıkları maçta rol değişikliğe yapmaları da mantıksız gözüküyor. O halde Alex’in olmadığı maçlarda alternatif olarak birinci oyuncu kendisi olmalıdır. Örneğin geçen sezon Alex’in olmadığı dönemlerde yerine Deivid ya da Mehmet Topuz oynamıştı; takım bariz bir yaratıcı oyuncu eksikliği çekmişti. Ben Stoch’un bu eksikliği doldurabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.