Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

8 Ağustos 2010 Pazar

Boa Sorte Mourinho!*


Bundan iki ay önce Real Madrid'in başına Jose Mourinho geçtiğinde
"Mourinho'nun Hedefi" başlıklı yazı ile bu konuya bir giriş yapmıştık. Aradan 2 ay geçti, Real Madrid cephesinde önemli gelişmeler oldu. İspanya'da geçen sezonun en iyi çıkış yapan futbolcularından Sergio Canales resmi olarak takıma katıldı, Pedro Leon ve Avrupa'nın bu sene iki gözde ismi Sami Khedira ile Angel di Maria transfer edildi.

Takım ve transferlere geçmeden önce Jose Mourinho ve Real Madrid aşkından konuşalım. Real Madrid eski ihtişamından uzaklaştı ve bayrağı yavaş yavaş Barcelona'ya devretmeye başladı. Bununla birlikte hala tarihin gelmiş geçmiş en başarılı takımılar ancak en çok kazandıkları Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'nu 8 senedir kazanamıyorlar. Güzel futbol ve Avrupa'da bir kupa istiyorlar. Bunun için şampiyon olmuş ancak istedikleri futbolu oynatamayan nice hocayı kovdular. Artık deli gibi Avrupa'da bir kupa istiyorlar. Bunun için de bu işin son zamanlarda en fazla çıkış gösteren ismi, bu işin en becererikli teknik adamı olan Jose Mourinho'yu takımın başına getirdiler.

Mourinho herkesin de bildiği gibi Porto'yu 2 sene üst üste lig şampiyonu yapıp 17 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi kupasını kazandırdı, Chelsea'ye geçti ve takıma tarihinde ilk kez Premier Lig şampiyonluğunu tattırdı ancak 3 sezon boyunca Şampiyonlar Ligi'nde yarı finalden ötesini göremeyince Abramovic tarafından takımla ilişkisi kesildi. Bir yıllık aradan sonra Inter'e transfer oldu ve Porto'daki başarısının aynısını gerçekleştirip takımı üst üste 2 sefer lig şampiyonu yaptı ve Inter'e 45 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazandırdı. Yani gittiği her takıma kupa anlamında zaferler getirdi. Zaman zaman takıma fazla defans oynattığı için eleştirilse de hiçbir zaman çirkeflik yaparak başarı kazanmadı; her zaman taktiğe değer verdi ve başarılarını hep taktik dehasıyla kazandı.

Ve artık şimdi başka bir hedefi var: Şampiyonlar Ligi'ni 3 sefer kazanan ilk teknik direktör olmak. Bunu da 8 yıldır bu kupayı müzesine götüremeyen Real Madrid'de başarmak istiyor.

Real Madrid ve Jose Mourinho. İkisinin de hedefi büyük. Jose Mourinho tarihe yeni bir özellikle geçmek, Real Madrid ise çok istediği Avrupa zaferlerini tekrar kazanmak istiyor. İki aç olgunun birleşmesiyle yeni bir değer kazanılacak mı bakalım?


Bu olasılık çok uzak değil zira Jose Mourinho kazanmayı alışkanlık haline getirdi ve her türlü şartta başarılı olmasını biliyor. Onun için kadro eksikliği, içerde veya deplasmanda oynamak, favori gösterilmemek gibi etkenler hiç önemli değil; O, Camp Nou'da Barcelona'ya karşı 10 kişi oynadığı maçta 80 dakika boyunca gol yememeyi bile başarabilmiş bir teknik direktör.

Real Madrid'e La Liga şampiyonluğunu getirmesi istenmiyor aslında kendisinden. Üstte de dediğim gibi, artık bir Avrupa Kupası isteniyor. Bence bunu başarabilir. Başarırken de takımda bazı kilit isimler olacak. Cristiano Ronaldo, Kaka, Higuain başta olmak üzere tüm oyuncuların potansiyellerinin üzerine çıkacağını tahmin ediyorum. Şampiyonlar Ligi tecrübesi olan bir dolu futbolcu da var; Raul ve Guti gitmiş olsa bile hala takımın ağırlığını kaldırabilecek başta Casillas ve Sergio Ramos olmak üzere birçok futbolcu var.


Takımın beyni olacağını tahmin ettiğim Kaka sakatlandı ancak Jose Mourinho bunu hiç de dert etmiyor. Sergio Canales'ten bolca faydalanmayı ümit ediyor. Takımın geçen sezon en sorunlu bölgeleri forvet ve defans hattıydı. Higuain'in bir alternatifi yoktu ve Karim Benzema istediği toplarla buluşamıyordu, Raul ise çok az forma şansı buluyordu. Takımın gol yükünü Cristiano Ronaldo ve Higuain sırtlıyordu, ortasahadan destek pek bulamıyorlardı. Ben bu sezon Pedro Leon ve Sergio Canales transferlerini bu anlamda çok olumlu görüyorum. Özellikle geçen sezon 32 maçta 16 gol atıp maç başına 0.5 gol ortalaması tutturan Canales, uzun yıllar hem Real Madrid'in hem de İspanya Milli Takımı'nın en kilit ismi olabilir.

Bana göre geçen sezon oldukça başarılı bir sezon geçiren Manuel Pellegrini Kaka'dan uzun süre faydalanamamıştı, şansa bakın ki Mourinho'da uzun bir süre daha faydalanamayacak. Ancak Portekizli'nin bu takımın başında en azından 2-3 senelik kredisinin olduğunu varsayarsak Kaka'dan uzun vadede çok fazla verim alacağını tahmin ediyorum.

Mourinho kısa sürede teşhisi iyi koymuş. Bir golcü ve bir stoper alacağız diyor. Geçtiğimiz sezon Pepe'nin sakatlanmasıyla beraber stoper bölgesinde sıkıntılar yaşanmıştı. Raul Albiol ve Garay ile idare edilmiş, Sergio Ramos'un büyük desteğiyle de sorunun üstü örtülmüştü. Pepe bu sezon dönecek ancak onun yanına tecrübeli ve garanti bir stoper daha alınmalı bana kalırsa.

Real Madrid'in iyi bir kadrosu var. Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu için ne kadar yeterli bilemiyorum ancak kadro yetersizliği Mourinho'nun tecrübesiyle örtülebilir. Umarım Jose Mourinho ve Real Madrid'in kanı uyuşur ve biz Real Madrid sevdalılarının yüzü güler.

* İyi Şanslar Mourinho!

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.