Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

19 Ekim 2010 Salı

Fenerbahçe - Galatasaray rekabeti


Footballderbies.com'a göre derbi top 10 ve rekabet şiddeti...


  1. Real Madrid - Barcelona - İspanya- 8.7
  2. Fenerbahçe - Galatasaray - Türkiye - 8.6
  3. Boca Juniors - River Plate - Arjantin - 8.5
  4. H. Split - D. Zagrep - Hırvatistan - 8.4
  5. Celtic - Rangers - İskoçya - 8.3
  6. Olympiakos - Panathinaikos - Yunanistan - 8.2
  7. Kızılyıldız - Partizan - Sırbistan - 8.2
  8. Roma - Lazio - İtalya - 8.1
  9. Ajax - Feyenoord - Hollanda - 8.1
  10. Genoa - Sampdoria - İtalya - 8.1
Fenerbahçe - Galatasaray derbileri genelde LİG TV dışında birkaç Arap kanalında yayınlanınca birçok futbol uleması "Böyle dünya derbisi mi olur?" diye kıyameti koparmıştı. Ancak tek bir Türk'ün bile çalışmadığı dünyanın en ünlü futbol derbileri sitesi footballderbies.com, 'İstanbul Derbisi''ni bir dünya derbisi olarak niteliyor. Hatta derbide yaşanan ezeli rekabet ve rekabet şiddeti bağlamında, annemizin liginin en ezeli rekabetini El Clasico'nun hemen ardından 2. sıraya koyuyor. Belki de İstanbul derbisiyle tüm dünyada aynı anda naklen yayınlanması ve dünyanın en pahalı yıldızlarının forma giymesi açısından tüm evrenin tartışmasız en büyük derbisi olan Real Madrid - Barcelona arasındaki 0.1 katsayılık fark, tamamen Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin dünyanın en kötü pazarlanan derbisi olduğunu gösteriyor. Çünkü sadece İstanbul derbisi değil, dünyanın en azılı derbilerinden Colo Colo - Iniversidad de Chile arasındaki Şili derbisi de Şili kanalı dışında başta Türkiye olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde naklen yayınlanmadı. Bir de şöyle bakmakta fayda var: Tarihsel bağlamda mezheplerin (Katolik vs. Protestan), etnik kökenlerin (Göçmen İrlandalılar vs. Birlikçi Britanyalılar), birbirine taban tabana zıt siyasi görüşlerin (Devrimci Cumhuriyetçiler vs. Monarşist kraliçeciler) ateşli silahlar olmaksızın yeşil sahaların savaşı olan Celtic - Rangers arasındaki Glasgow derbisi bizim ülkemizde sadece 3 yıldır şifreli bir kanalda yayınlanıyor. Yani biz ne kadar global futbol yayıncılığın parçasıyız, en önemli derbimiz de o kadar global pazarlama ağının bir parçası!

Endüstriyel futbolun ülkemize henüz ithal edilmemiş tüm diğer bileşenleri bir yana- dünyanın en ünlü ezeli rekabet konulu filmi Football Factory'den yola çıkılarak çekilen bu futbol rekabeti belgeseli "Gerçek Futbol Fabrikaları"nın İstanbul sahnesinin başlangıcı belki de 101 yıllık Fenerbahçe - Galatasaray rekabetini en anlamlı şekilde özetliyor: "Şimdi anlatacağımız bu derbinin bir eşi benzeri daha yok. Diğer derbilerle karşılaştırdığımızda birbirine ezeli rakip olan taraflar arasında görülen ırk, din ya da sosyal statüden kaynaklanan farklılıklar söz konusu değil. Bu bağlamda Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları tamamen birbirine denk olsalar da diğer ezeli rekabet duyguları burada da fazlasıyla söz konusu!"

Artık maçı önesi ve sonrası hepimizin duygularında nefretin ne kadar yeri var, orası çok tartışılır ancak sarı-kırmızı, sarı-laciverdin ötesinde tüm Türkiye'nin nefesini tutarak, rengi benzi atarak izlediği bu derbinin ne şişirilmiş bir balon, ne de dünyanın açık ara bir numaralı derbisi olmadığı gün gibi aşikâr. Yine de bir gün gerçekten de İstanbul derbisinin dünyanın bir numarası olmasını istiyorsak hepimizin üzerine düşen görev, Harry Kewell'ın da dediği gibi; bu efsanevi tarihin şanına yakışır şekilde oynatmak, oynamak, izlemek, izletmek.

4-4-2

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Blog Arşİvİ

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.