Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

29 Nisan 2010 Perşembe

Mourinho Böyle İstedi


Inter gibi bir takımın bu kadar katı defans yapmasını bu maç özelinde eleştirebilirsiniz, ilk maçtan, Barcelona'dan ve Mourinho'dan haberi olmayan birisi Inter'in bu defansını eleştirecektir. Ancak ilk maçta alınan 3-1'lik galibiyet, Barcelona'nın hafta içindeki çok hırslı görüntüsü ve deplasmanda oynanacak olması Mourinho'nun hücumu bu derece düşünmemesine sebep olmuş olabilir. Bu kadar katı defans yapmanın Motta'nın atılmasıyla çok alakalı olduğunu düşünmüyorum. Inter bütün maç ne yapacağını ilk 10 dakikada anlatmıştı herkese zaten.

Rakipten 10 kat daha fazla pas yapmak, %75 oranında topa sahip olmak, bütün maçı Ersun Yanal'ın deyimiyle rakibin birinci bölgesinde geçirmek, ama sadece 3 pozisyon bulup 1 gol atabilmek. Şampiyonlar Ligi yarı finalinden de elenmek. Barcelona'nın başına gelenlerin tek sebebi Mourinho'dur. Inter'in tüm maç boyunca savunma yapması daha önce görmediğimiz şeyler değil, La Liga'daki 3-4 takım hariç bütün takımlar Barcelona'ya karşı aynı düşünceyle çıkıyorlar. Ama Inter'in dün akşam yaptığı savunma rastgele bir savunma değildi. 90 dakika boyunca disiplini sadece bir kez kaybettiler, onda da golü yediler. Şaka gibi. Valdes'in eline top gelmedi bütün maç boyu. 90 dakikada Inter'in yaptığı toplam pas sayısı ise 67. Peki nasıl oluyor da bu kadar ezik görünen Inter turu geçiyor? Dedik ya, tek sebebi Mourinho'dur. Bazı futbol alimleri "Yea kardeşim bu kadar da savunma yapılır mı?" diye dursun. Barcelona'ya karşı defansif önlem almayıp diğer takımlara karşı oynadığın oyunu oynayınca galip gelmen mucize. Arsene Wenger bunu denemeye kalktı, 2 maçta 6 gol yedi. Ama kimse "Bravo Wenger" demedi, konuşulan konu yine Barcelona'nın yüzyılın takımı olduğu, Messi'nin uzaydan gelip gelmediği idi.

Bir diğer konu ise bu kadar iyi savunma yapıp çok az kart görme başarısını sağlamak. Motta'nın ucuz kırmızı kartının haricinde faul gerekçesiyle gördüğü kart yok Inter'li futbolcuların. Bu da Mourinho'nun yaptırdığı savunmanın ne kadar taktiksel ve disipline bağlı olduğunu gösteriyor. Diyarbakırspor Kadıköy'de Fenerbahçe'ye karşı savunma yaparken amaçları sadece rakibin ayağını kırmak, onlarla fiziki mücadelede bulunarak yıldırmaktı. Inter'li oyuncuların dün ikili mücadelelere girdiğini bile görmedim. Topa sahip olmadan, rakibe faul yapmadan, sadece yer değiştirerek, alanı savunarak nasıl rakibin tehlikeli olması engellenir konulu panel verdi dün akşam Mourinho'nun öğrencileri.

Bu şekilde oyunu çirkineştirmeden savunma yapan bir takım gelsin başımın üstüne otursun. Ama ne yazık ki ligimizdeki çoğu takımın savunma prensibi Alex'in, Arda'nın; rakibin en iyi oyuncusunun başına 3 kişi dikmek üzerine kurulu.

Finalde iki eski dost karşılaşacak. Van Gaal kulak, Mourinho ise boynuz görevini üstlenecek. Hocasına karşı bugüne kadar hiçbir saygısızlığı olmadı Mourinho'nun. Hatta "Dünyanın en iyisi Van Gaal" dediği bile olmuştu. Mourinho Inter için istiyor bu kupayı. Final her şeye gebe. Benim gönlüm Inter'den yana.

1 yorum:

  1. İnter'e Barça sempatisi yüzünden genel olarak haksızlık edildiğini düşünüyorum.
    (Bu yıl İnter'i Eto ve Morinyo'nun hatrına takip ediyorum)
    İnter alması gereken riski ilk maçta aldı.
    Alması gereken skoru ilk maçta aldı.

    Futbol sadece" güzel atak nasıl yapılır" oyunu değil bence.Aynı zamanda" iyi defans nasıl yapılır "ı da içinde barındırır.(Her zaman yapılması mide bulandırır)

    İnter'i bütün yıl böyle futbol oynayan bir takım olarak lanse etmek doğru değil.
    İlk maçta adam alması gereken skoru almış,
    Sırf insanlar daha fazla gol görsün diye kalkıp önde basan bi takım sahaya çıkarsa sence İnter şu an finale çıkar mıydı ?
    Önde basıyor olsalar bu maçta Barça'dan en az dört yerlerdi.
    İhtiyacı yok adamın,neden öne doğru atak yapsın ki !

    Tabi defansif oynamasını tasvip etmiyorum ama tur maçı,ne bekliyoruz ki !

    İnter 10 kişi kalmasaydı bugün attığı gollerden de bahsedebilirdik; çünkü oyunu dengelemeye başladığı anda Motta kırmızı gördü.
    Bu deplasman takımlarının genel huyu,ilk 20-25 dakika oyunun stresini atarlar sonra da oyun dengelenir. Oysa İnter o dakikada 10 kişi kaldı.Ve nasıl olsa babalar gibi skor ceplerinde diye defanstan çıkmadılar.

    Keşke finalde karşılaşıyor olsalardı...


    Canım bol bol futboldan bahsetmek istiyor,karışık kuruşuk anlatayım,

    Barça'yı anlatmaya gerek yok;
    ama İnter'i geçen yıla kadar takip etmez ,oynadıkları oyunu sevmezdim.
    Bu yıl eğer İnter'in ligdeki maçlarına bakarsanız iyi bir defans ama aynı zaman bol bol atak yapan bir takım görürsünüz.
    Barça maçı, bu yüzden inter'in bu yılki performansı için asla kıyas olarak kabul edilemez.

    Çok para harcamasına ve iyi oynamasına rağmen Real'in şu an finalde olmayı hakkettiğini de düşünüyorum.
    Real'in başında Morinyo olsa şu an İnter yerine finalde Barça'yı görüyor olurduk ; çünkü İnter Barça'yı Morinyo'nun ilk maçtaki kumarı sayesinde eledi.

    Morinyolu Real(olsa), Barça ile finalde karşılaşsaydı ,
    büyük ihtimalle sonu tahmin edilemeyecek bi final izlerdik.
    Kısmet artık seneye... :marjinal:

    İnter'in futbolu Morinyo gittikten sonra futbol kalitesi olarak düşüşe geçecek.
    ***

    Yine de bi gerçek var ki bu gezegende en güzel futbolu Barça oynuyor. Eğer Münih ve İnter 22 kişi Nou Camp'ta 11 kişilik Barça'yla karşılaşsalardı yine de Barça tek kale oynar ve yenerdi.
    Kaleci neredeyse xavi'nin oynadığı yere geçip gol pası verecekti.
    Barça'yı her şeye rağmen oynadıkları futboldan dolayı tebrik etmek lazım.
    ***
    Marjii

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.