Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

14 Nisan 2010 Çarşamba

Arda Turan


Bir futbolcunun başarılı olabilmesi için ilk şart kafa olarak futbola hazır olması. Yeteneğin yanında psikolojik etkenler performansı çok büyük oranda etkiliyor.

Arda Turan hem yeteneği itibari ile hem de psikolojik anlamda bundan 1 sene öncesine kadar her anlamda hazırdı. Hakan Şükür gitti ve takımda bir boşluk oldu. Yeni bir isim lazımdı. Takımın simgesi olacak bir isim. En uygun isim Arda Turan'dı. İyi bir Galatasaraylı ve iyi bir futbolcuydu. Apar topar Arda'ya yüklendiler. Kaptan yaptılar, 10 numarayı sırtına geçirdiler. Bunda enteresan bir şey yok. Kaptanlığın yaşla ya da tecrübeyle doğru orantılı olduğunu söylemek çok mantıklı değil. Fernando Torres 17 yaşında Atletico Madrid kaptanlığına getirilmişti misal. Arda'ya bu görevin verilmesinde sakınca görmüyorum ben. Ama asıl sorun bundan sonra başladı. Artık Arda'ya başka bir gözle bakıldı. Simge isim arayan Galatasaray camiası, Arda'ya haddinden fazla değer biçti. Medya aşırı büyüttü, yönetim taraftara gaz verdi. Haliyle beklentiler yükseldi. Arda sezon başı itibari ile bu beklentileri karşıladı. Ama iyi futbolcuyla yıldız futbolcuyu birbirine karıştıran medyamız, düşen performansını artan performansı gibi aynı şekilde büyüttü, Arda ortaya futbol anlamında bir şey koyamayınca özel hayatı konuşulmaya başlandı.

Aslında burda kimsenin çok suçu yok. Ortak paydada herkes bir yerinden sorumlu. Arda'nın da bunda payı var elbette. Sürekli Liverpool'a gitmek istediğini söylemesi ayrı bir hava kattı.

Ben Arda'nın kötü bir futbolcu olduğunu düşünmüyorum. Ama bana göre yıldız da değil. Arda, takım kötü giderken takımı ateşleyecek veya kendi çabasıyla skor üretecek bir futbolcu olmadı hiçbir zaman. Mehmet Demirkol'a bu konuda katılmıyorum. Arda'nın yıldız olduğunu ve özel hayatının konuşulmasının normal olduğundan bahsediyor. Evet, yıldız futbolcuların özel hayatından konuşulması kadar normal bir şey yok ancak bu futbolcu sahada bunun karşılığını da verebilmeli.

Arda özellikle son 2-3 aydır bir form düşüklüğü yaşıyor. Aşırı normal. Ama beklentiler o kadar yükseltildi ve Arda o kadar apayrı bir köşeye konuldu ki, bu düşüş normal bir düşüş olarak görülmedi. Ben bekliyordum böyle bir ortam. Arda takım iyiyken yüksek performans gösterdi ama ne zaman işler kötü gitmeye başladı, Arda'nın grafiği o kadar aşağıya indi.

Son zamanlarda medyada Arda'nın Avrupa'ya gidip kurtulması gerektiği konuşuluyor. Eğer Arda böyle bir şey yaparsa açmak üzereyken dalından koparılan bir çiçekten farkı kalmaz. Kendisi her ne kadar burdaki ortamdan şikayet etse de kabul etmeli ki hala el üstünde tutuluyor. Avrupa'da bu fizikle tutunamayacağı gibi, medya kendisini bu kadar şımartmaz. Daha soğuk bir ortam bulur kendine. Ben olsam Galatasaray'da kovulana kadar kalırım. Zira kendisinin performansını yükseltecek en iyi ortam yine Galatasaray'da. Her şeye kafasını takıp aklını futbola vermezse üzücü bir son kendisini bekler. Geldi de zaten. Islıklandı Ali Sami Yen'de. Islıklayan taraftar zamanla çığ gibi büyür. Oynadığı futbolla bütün Türkiye'ye cevap verip tekrar işine odaklanmalı, yoksa bu işin sonu çok hayırlı gözükmüyor. Kendisi sıradan bir futbolcu değil ve performans düşüklüğü sıradan bir düşüklük gibi gözükmeyecek hiçbir zaman.

1 yorum:

  1. haginin bacanağı18 Nisan 2010 12:12

    şutu arapası deparı olmayan, tek top oynamayı bilmeyen, saha içinde pas atacağı adamı alenen seçen bu çocuğa süper yıldız muamelesi yapıp götünü bu kadar kaldırırsan olacağı budur. sen kaç yıldır beraber yüzlerce antrenmana çıktığın harry kewell'dan birşeyler öğrenmeye gayret edeceğin yerde göt göbek büyütüp abuk subuk demeçlerle boyundan büyük işlere kalkışırsan kuyruğuna tenekeyi bağlayıp gönderirler yavrucum hiç ağlama. o nefret ettiğimiz emre belözğlu'nun 22 yaşında inter'de figolarla recobalarla top oynadığını bilmem hatırlatmaya gerek var mı? ne süper yıldızı lan.

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.