Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

13 Kasım 2010 Cumartesi

Bursaspor 0 - 2 Trabzonspor


Zirveyi çok yakından ilgilendiren bu maçta gülen taraf beklendiği gibi Trabzonspor oldu. Üst üste 6. galibiyetlerini aldılar. Bursaspor ise üzerinde düşünülmesi gereken bir futbol ortaya koydu ve son 9 maçta yalnızca 1 galibiyet alarak istatistiğini kötü yönde ilerletti.

Trabzonspor, Bursa deplasmanında oynanılması gerektiği gibi oynadı. Tüm maç boyunca savunmayı sağlam tuttu ve çok kişiyle hücum yapmadan, belirli bir şablona sadık kalarak skor üretti.

Maça 4-2-3-1 ile başladılar. Jaja, Umut'un arkasında ofansif ortasaha olarak oynadı, normalde ikinci forvet olarak oynuyor lakin Şenol Güneş Jaja'yı sezonun başından beri bu şekilde değerlendiriyor. Bana göre kaleye ne kadar yaklaşırsa o kadar tehlikeli bir oyuncu oluyor Jaja. Bugün de vasat oynadığı bir maçta 2 klas gole imza atarak galibiyeti getiren isim oldu.


Trabzonspor, tüm futbolcuların özverili oynadığı, ortasaha ağırlıklı bir oyunla başladı maça. Ve kazandıkları topları da Selçuk ve Ceyhun'un ayağından uzun oynayarak Bursaspor savunmasını rahatsız ettiler. Ki, iki gol de bu şekilde geldi. İlk önce Engin Baytar Burak'a doğru uzun oynadı, Vederson'un sektirdiği top Burak'ın önüne düştü ve Burak Jaja'ya gönderdi, Jaja da sol ayağının içiyle köşeye nefis gönderdi. Golün hemen ardından Trabzonspor 2. golü de bu şekilde buldu. Selçuk İnan'ın savunma arkasına gönderdiği topta Umut Bulut Ömer Erdoğan'la mücadelesini kazandı ve Jaja'nın önüne bıraktı, Jaja bir güzel gol daha attı.

Bursaspor maça 4-3-3 ile başladı. Hüseyin - Ergic - Insua üçlüsü, Sercan - Turgay - Ozan İpek üçlüsüne destekte bulunuyorlardı. Lakin Trabzonspor bu altı futbolcunun bağlantısını çokiyi kesti ve sürekli pas hatası yapmalarını sağladı.

2 golün ardından Trabzonspor çok rahatladı ve Bursaspor'u kaleden uzakta tutmaya çalıştı. Geriye çekilmediler, ortasahada çok adamla yaptıkları baskıyla Bursaspor'un oyun kurmasına izin vermediler, onları hataya zorladılar. Nitekim Insua haricinde Bursaspor'da çırpınan yoktu, Ivan Ergic çok kötü oynadı ve Bursaspor'un verimi gitgide düşmeye başladı.

Şenol Güneş rakibini iyi analiz etmiş. Yaslanıp, kazandıkları toplarla kontra ataktan gol bulmaya çalışmadılar. Bu, Bursa deplasmanında skor 0-0 iken yapılabilecek en kötü seçim olurdu. Zira Bursaspor yaslanan rakiplere karşı çok fazla silahı bulunan bir takım. Özellikle duran toplardan skor üretebiliyorlar.

Trabzonspor ilk yarıda aradığını buldu, Bursaspor'un top kullanmasına izin vermedi, ileride pres yaptı ve Bursaspor'un etkinliğini sıfıra indirdi. Engin Baytar ilk gole katkısı dışında hiçbir varlık gösteremedi, biraz daha oyuna ağırlığını koyabilseydi maç ilk yarıda 4-0 olabilirdi.

İkinci yarıya girilirken Trabzonspor skorun da etkisiyle geriye çekildi ve bu maç bitene kadar devam etti. Bu sefer bütün takım geriye çekildi, neredeyse 5'li savunmayla oynadılar. Kazandıkları topları da ileriye uzun oynadılar fakat bütün oyuncular savunma ile uğraştıkları için ileride kalabalık değillerdi, tehlike yaratamadılar. Bursaspor biraz baskılı başladı, en azından tehlikeli olmaya başladılar lakin basit top kayıpları ve Ivan Ergic'in çok kötü futbolu golün gelmesini engelledi.

Ertuğrul Sağlam ikinci yarının ortalarında maçın o ana kadar en iyilerinden Insua'yı çıkardı ve yerine Volkan Şen'i koydu, Sercan'ın yerine de Nunez girdi. Insua'yı çıkarıp Ergic'i oyunda tutması büyük hataydı ve belki de bir gol bulabilecekleri maçı iyice zora soktular. 4-3-3'ten vazgeçip 4-2-3-1'e döndüler ve biraz olsun gerçek kimliklerine büründüler. Volkan Şen oyuna ağırlığını koydu ama kendisine eşlik eden futbolcu yoktu, Nunez ise etkili değildi.


Trabzonspor'un katı savunmasını bu taktik değişiklikle de kıramadılar ve maç bu şekilde bitti. Saha içi organizasyonda çok büyük sıkıntılar çektiler ve son haftalarda çok fazla puan kaybettiler. Ertuğrul Sağlam'ın bir an önce önlem alması gerekiyor.

Trabzonspor, üst üste 6. galibiyetini elde etti ve tekrar liderliğe yükseldi. Şenol Güneş'in güven veren duruşu ve takımın mücadeleci görüntüsü, ileriye dair umut veriyor. Yine de 3 puana rağmen hücumda çok iyi değillerdi. Erken buldukları gollerle maçı kopardılar ve ardından özellikle ikinci yarıda geriye yaslandılar. Bunda Bursaspor'un kötü oyunununda payı vardı.

1 yorum:

  1. Bizde daha çok çalım atan, hızlı, dribling yapan adamlar sevilir ama Jaja gibi topa nasıl vuracağını bilen klas adamlar, o driblingçilerden çok daha nadir bulunuyor. Çalım yiyince rakibin canına kast eden defansların memleketinde bence Jaja gibiler çok daha değerliler..

    http://hagininkosani.blogspot.com/2010/11/devrim-derbisi-trabzonsporun.html

    YanıtlaSil

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.