Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

10 Mart 2011 Perşembe

Şu Futbol Dedikleri - 6


Spor barış, sevgi, dostluktur diye klişe bir söz hemen herkesin dilinde yer etse de bunun böyle olmadığını artık çoktandır biliyoruz. Spor adına ne savaşların yaşandığını, ne çok insanın canının yandığını yaşadıkça görmeye devam ediyoruz.
Peki, 1969’da Honduras-El Salvador ülkeleri arasında yaşanan ve 4 gün süren savaşın dünya tarihine “Futbol savaşı” adıyla geçtiğini biliyor muydunuz?
Gelin bu iki ülkeyi savaşa götüren o günlere dönelim...
Arellano yönetimindeki Honduras için 1968 yılı zor geçer. Ekonomik sıkıntılar, sendikal krizler, grevler, işçi isyanlarıyla dolu bir yıl olur 1968. Honduras ve El Salvador, orta Amerika’nın iki komşu ülkesidir. Honduras’a kendinden de kötü durumda olan El Salvador’dan bir göç akını başlar. Honduras’ta yasal göçmenlerin dışında kaçak olarak yaklaşık 300 bin El Salvador’lu yaşamaktadır. Honduras, El Salvador ile imzalamış olduğu göç anlaşmasını yenilemeyi reddeder hatta yeni bir yasayla toprak sahibi El Salvadorluların topraklarına el konulur. El Salvadorlular ülkelerine geri dönmeye başlar. Ancak zaten kalabalık nüfusunu besleyemeyen El Salvador için bu bir felakettir. Nüfus daha da artacak, işsizlik daha da yükselecektir.
1970 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’na Orta Amerika’dan katılacak takımları belirleyecek olan eleme maçları oynanmaktadır. Ve korkulan olur. Elemeler de alınan sonuçlar sonunda iki ülke son kontenjan için play-off maçı oynayacaktır. Bu ülkeler Honduras ve El Salvador’dur.
İlk maç Honduras’ın başkenti Tegucigapla’da oynanır ve Honduras kazanır. Bu maçta çok tatsız olaylar yaşanır ancak daha kötüsü de olacaktır. El Salvador’daki maçta olaylar çığırından çıkar. El Salvador’un kazandığı maçta Honduras bayrakları yakılır, milli marş seremonisi esnasında çok tatsız olaylar yaşanır; maçı izlemeye gelen yüzlerce Honduras taraftarı yaralanır. Honduras basını da zaten gergin olan ortamı, maç günü El Salvadorluların yüzlerce Honduraslıyı öldürdüğü, tecavüz vakalarının yaşandığı, arabaların yakıldığı gibi yalan ve abartı haberler yayınlayarak daha da gerer. Kışkırtmalar üzerine Honduraslılar kendi ülkelerindeki Salvadorlulara saldırırlar. Yüzlerce Salvadorlu maçtan sonraki bir hafta içinde öldürülür.
Meksika’da taraflar 3. maçta bir kere daha karşılaşır ve Salvador Honduras’ı yenerek kupaya katılma hakkı kazanır.
Honduras’ta yenilginin öfkesi sokaklara taşar ve hayal kırıklığı içindeki halk hıncını bir kez daha Salvadorlulardan alma yoluna gider.
Futbol maçıyla birlikte iyice gerilen ortam bir türlü yatışmaz. Ve El Salvador uçakları Honduras’ı bombalar. Savaş sadece dört gün sürer ancak iki ülkenin barış anlaşması imzalaması tam on iki sene alır.
Savaşta 2 bin kişi ölür. 100 bin kişi mecburi olarak göç eder.
İki ülke 22 sene boyunca Orta Amerika Ortak Pazarı’ndan dışlanır.
...Ve bu savaşın hâlâ bir galibi de yoktur...

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.