Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Alper Potuk Fenerbahçe'de




Alper Potuk'un Fenerbahçe'ye transferi ülke içi futbolda uzun dönemde birçok dengeyi değiştirecek bir hamle oldu. Eğer Galatasaray'a gitseydi var olan yerli oyuncu havuzlarını bir kaliteli yerliyle daha güçlendirip Fenerbahçe'ye karşı üstünlüklerini arttıracaklardı. Selçuk İnan'ın Galatasaray'a transferinin bütün takımı nasıl etkilediğini gördük; pasları, oyun görüşü ve sakinliğiyle keşke 3-4 yıl önce gelseydi dedirtti Galatasaraylılara. Ülke futbolunun yerli oyuncularının arasında en yeteneklilerinden biri olan Alper'in Galatasaray'a transfer olması durumunda Fenerbahçe bunun epey sıkıntısını çekerdi. Sadece bu anlamda bile olumlu bir transfer diyebiliriz.

Geçen sezon başında gelecekti aslında, fakat kendisi mi yoksa Eskişehir cephesi mi geri çekildi bilemiyoruz, bu iş olmadı. Ardından geçtiğimiz haftalarda Galatasaray'a transferi konuşulduğunda Fenerbahçe taraftarları tarafından yuhalandı. Bu psikolojik durumu umarım en kısa sürede atlatır.

Fenerbahçe yıllardır orta saha merkezinde sıkıntılar yaşıyor. İyi bir defansif orta saha bulduğunda Alex'e yardım edecek ikinci bir merkez elemanı bulamadı, onu bulduğunda önliberosu eksikti. Hücumcu orta saha kontenjanını Alex'le zaten yıllardır tamamladı fakat yanına bir adam daha koyamadı. Emre 1-2 sezon takıma epey katkı yaptı ama bu da uzun süreli olmadı. Alex, yanına iyi paslaşacağı bir orta saha bulsaydı çok daha iyi olurdu. Şimdi Alex gitti, Mehmet Topal, Meireles, tekrar Emre ve nihayet Alper Potuk geldi.

Alex'in gidişinden sonra Aykut Kocaman orta sahada tam bir karara varamadı. Bazen üç defansif orta sahayla oynadı. Bazen 1 defansif - 2 merkez elemanıyla oynadı. Ama net bir hücumcu orta saha olmadığı için genelde kendi aralarında paslaşan 4-3-3 takımı çıktı ortaya.

Alper'e hücumcu orta saha diyebilir miyiz bilemiyorum, "hücumu iyi bir orta saha" desek daha doğru olur. Zira    hiçbir zaman gol - asist sayısında yüksek sayılara ulaşamadı. O daha çok asist öncesi paslarla uğraşıyor, defansif orta sahadan aldığı pasları ileriye taşıyor. Oyunu kanatlara açıyor, alternatifler üretiyor. Bu anlamda örnek aldığı Emre ile benzerliği var. Tıpkı Beşiktaşlı Fernandes gibi topu alıp 20-30 metre sürüklemeyi seven bir yapısı var. Hantal görünümüne rağmen ayakları hızlı. Bu hızını beynine de taşıyabiliyor, kritik paslar atabiliyor. Tek sıkıntısı fiziken yeterince kuvvetli değil. Fernandes, Emre gibi topa basıp alma özelliği pek yok.

Ama yaş olarak gayet uygun, yerli piyasasında pek benzeri yok ve geleceği parlak. En önemlisi Fenerbahçe'nin ihtiyacına yönelik. Sadece pasaportunda Türk yazması sebebiyle verilen paraya değer. Saçma sapan isimlere milyonlar bayılıyor Fenerbahçe, bir kere de Alper'e bayılsın.

Benim beklentim yüksek. Aykut Kocaman onu tuhaf tuhaf pozisyonlarda oynatmazsa, Alper de kendini geliştirirse bu takıma iyi bir şekilde monte olup uzun süre katkı verecektir. Belki daha hücumcusu alınabilirdi ama Galatasaray'a da kaptırılmamalıydı. Şimdi Meireles'i gönderip Emre'nin yabancı bir benzerini bulmak lazım. O zaman bu orta saha oldukça güçlenir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.