Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

1 Temmuz 2011 Cuma

Mehmet Ali Aydınlar Döneminden İki Beklenti


Türkiye Futbol Federasyonu yeni başkanı Mehmet Ali Aydınlar, siciliyle ve başkanlık gündeminde verdiği demeçlerle güvenilir, dürüst, objektif bir yönetici olduğunu hissettirdi. En azından bu konuda içimiz rahat. Futbolun gelişmesi yönünde atacağı icraatlarda samimi ve iyi niyetli olacaktır; yetersiz kaldığı yerlerde de yönetim kurulu kendisini tamamlayacaktır. Kendisinin de söylediği üzere istek ve baskılar üzerine başkan adayı oldu ve tüm kulüplerin desteğini alarak seçime tek başına girdi, kolay bir şekilde başkanlık koltuğuna oturdu. Seçilmiş değil, atanmış başkan nitelemelerini de hak etti bence. Fenerbahçeli olduğu tescillenmiş bir başkanı futbolun en başına getirmek için uğraşanların Fenerbahçe cephesi hariç tüm cepheler olduğu göz önüne alınırsa da büyük resimde insanı mutsuz eden noktalar var ama sezon içerisinde artık TFF'nin güvenilirliğini sorgulayacak yüz bulamayacaktır kimse.

Aydınlar döneminin uzun soluklu ve takdir edilir icraatlara imza atıldığı bir dönem olmasını arzu ediyorum. Yeni başkan yönetimin şeffaf, alınacak kararların futbolun tüm kesimlerinin dinlenerek, görüşü alınarak alınacağını söyledi madem; biz de ufacık tefecik bir blog olarak önerilerimizi sunalım; davulcu yellenmesi kadar bile etkisi olmayacaktır ama neme lazım, biz bloga not düşelim...


Yabancı sayısı konusu:
Aydınlar birkaç gündür katıldığı programlarda halen yürürlükte olan 6+2+2 kuralının değişeceğini söyledi ve kendi fikrini ortaya koydu. Diyor ki var olan kural devam edecek. Yani sahada 6, kulübede 2 ve tribünde 2 yabancı bulunacak. Yani toplam 10 futbolcu. Ama bu 10 futbolcunun dışında kulüpler istediği kadar yabancıyla sözleşme imzalayabilecek. Ancak sezon başında ve ligin devre arasında federasyona seçilen 10 futbolcunun ismi verilmek zorunda. Bu seçilen 10 futbolcunun dışındakiler sezon boyunca hiçbir şekilde maç oynayamayacak. Ben bu görüşe katılmıyorum. Takımda eğer nitelikli 11 futbolcu varsa ne olacak? 1 tane kaliteli ismin dışarıda kalması ve en az bir devre boyunca takıma dahil olmaması anlamına geliyor ki bu hem teknik direktör hem de yönetim açısından oldukça zor bir karar. Hangi futbolcular dışarıda kalacak?

Benim önerim şu: 6+3+sınırsız olsun. Yani sahada yine 6 yabancı, ama kulübede 3 yabancı olsun. Ve bu 9 futbolcunun dışında kulüpler istediği kadar yabancıyla sözleşme imzalasın. Böylece rotasyonda her oyuncudan faydalanma şansı olsun.

Ayrıca yedek kulübesinde takımın altyapısında oynayan en az 2 futbolcu bulunsun.
Benim düşüncem, önerim budur.


Türkiye Kupası statüsü: Hem kulüplere eziyet veren, sürekli maç oynamak zorunda bırakan hem de küçük takımların ilerlemesinin önünü tıkayan, onlara hiçbir şekilde şans vermeyen bu statü yıllardır neden devam eder bilemem. Eğer büyük takımlar inanılmaz kötü değillerse, bir şekilde gruptan çıkmasını biliyorlar. Çünkü küçük takımlar o kadar maç sayısına dayanamıyor, bir şekilde gruptaki iki büyükten birine takılıyorlar. Haliyle büyük takımlar kötü de olsalar kalitelerinden dolayı gruptan çıkabiliyorlar. Öte yandan, taraftarlar açısından zevksiz ve futbolcuların konsantrasyonunu bozan önemsiz maçlar çoğalıyor; yorgunluklar, sakatlıklar artıyor, bu durum lige de yansıyor.

Öneri:
Grup statüsü kaldırılsın, iki maç üzerinden oynanan eleme usulü sistem gelsin. Böylece küçük takımlar vasatın üzerinde performans gösterdikleri gruplarda sonuncu olmaktan kurtulsunlar, büyükleri eleme şansına erişsinler.

Düzeltilmesi gereken daha birçok sorun var, bunlar ileride tartışılacaktır; biz de görüşümüzü sunarız burada. Misal puan eşitliği halinde averaja bakılmayıp tek maç oynatarak şampiyonun belirlenmesi konusunda ben yine Aydınlar'dan farklı düşünüyorum. Takımların kötü performansını düzeltme şansı veriyor bu sistem ve misal o tek maçta bir takımın en önemli 2 futbolcusu sakat; bu sakatlık şampiyonluğa malolabilir. Çok riskli. Bırakalım sezon içinde yaşananlar orada kalsın, şampiyonluğa oynayan takımlar şampiyonluk için en önemli rakipleriyle oynadıkları maçlarda daha dikkatli olsunlar... Şu sistem anormal derecede adil.

Hayırlı olsun deyip önerilerin devamının geleceğini söyleyelim efendim...

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.