Futbol ; Faİr Play, Cesaret, Mücadele ve Zafer...

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Mantıklı Hamleler


Aykut Kocaman yıllardır Fenerbahçe'nin ihtiyaç duyduğu futbol aklı bakımından bir şans. Yaptığı transferler, modern futbola uygun hamleleri ve yıllardır hiçbir hocanın cesaret gösteremediği Alex'siz takım yaratma düşüncesi. Bunlar önemli işler. Geçen sene 3 Temmuz sürecini yaşamasaydık belki de takım tarihinin en güzel zamanlarını yaşayacaktı. Çok iyi bir kadro, inanılmaz güçlü bir camia vardı (hala öyle). Aykut Kocaman yapmak istediği şeyleri sanırım bir sene gecikmeli olarak yapacak bu sefer. Şike süreciyle birlikte camianın takıma olan aidiyeti inanılmaz ölçüde arttı ve artık saha içinde olup bitenler eskisi kadar önemli değil. Bu yüzden hocanın kredisi çok fazla, kafası da rahat ve teknik direktör/sportif direktör/futbol şube sorumlusu gibi bir görevi var. İstediği ortam sportif anlamda fazlasıyla mevcut. Sorumluluklarından doğan görev alanı gereği de transferlerde de birinci adam konumunda. Hal böyle olunca yapılan işlerin mantıklılık, gereklilik, tutarlılık oranları da artıyor. Alınan Kuyt, Hasan Ali, Egemen, Mehmet Topal ve halen stoper ve orta sahaya aranan oyuncular portföyüne baktığınızda çok fazla eleştiri yapamıyorsunuz.

Hasan Ali'ye ödenen bonservis bedeli belki çok olabilir ama yabancı sınırlaması yüzünden o bölgeye yerli bir oyuncu almak güzel oldu. Hem genç, hem de yıllarca takıma katkı verebilir. Zaten gelir gelmez yaptığı açıklamada da epey hırslı olduğunu görüyoruz.

Keza stoper mevkiine en az iki kaliteli futbolcu gerekiyordu. Yine yabancı sınırlamasını da hesaba katarsak, Egemen Korkmaz transferi inanılmaz güzel bir iş oldu. Türk pasaportlu daha iyi bir alternatif bulmak zor, bonservis bedeli ödenmeden de alındığını düşünürsek; yılın en iyi transferlerinden biri oldu şimdiden bence.

Mehmet Topal'a gelecek olursak benim pek beğendiğim bir oyuncu değil. Hücuma katkısı ve tekniği sınırlı, yavaş. Ayrıca defansif orta saha için gerektiği kadar sert olmadığını düşünüyorum. Geriye de pek bir şey kalmıyor zaten. Ama Türk pasaportu, mental anlamda İspanya'da ilerleyişini düşünürsek en fazla "vasat" transfer diyebilirim Mehmet için. Yine de defanstan ilk topları alıp ileriyle pas bağlantısını kuracak kadar o bölgenin adamıdır elbette.

Son olarak Liverpool etiketli futbolcu Kuyt, hem taraftarı heyecanlandıran hem de performansı bakımından beklentileri karşılaması en muhtemel oyunculardan biri. Bazı futbolcular için yaş muhabbeti yapmak pek anlamlı olmuyor, Kuyt da bunlardan biri. Yaşı ilerlese de temposundan hiçbir şey kaybetmemiş, fizik-teknik dengesini çok iyi tutturmuş net bir isim. Takıma katkısı bolca olacaktır.

Yapılan transferleri yanında halen aranan oyuncular var. Yobo halledilmeye çalışılıyor. Takımı ve ligi tanıması bakımından elbette ilk alternatif o olacak ama daha iyisi de aranabilir. Yine de iyidir tabii ki. Bir de Mehmet Topal'ın yanına, çift yönlü bir orta saha alınacak. Geçen sezon Lassana Diarra için uğraşılıyordu, şike olayı patlayınca transferler durdu. Bu sene bir kez daha o bölge için oyuncu aranıyor ki belki de şu an en çok ihtiyaç duyulan bölge orası. Emre'nin gidişinden sonra Mehmet Topal'ın hücuma olan katkısını düşünecek olursak ilerisiyle bağlantı net olarak kurulamayacaktır. Kaliteli bir isim şart.

Uzun lafın kısası, şu ana kadar Aykut Kocaman ve futbol komitesinin yaptığı hamleler olumlu, devamı da gelecektir. Belki taktik, oyun görüşü anlamında hocanın eksik noktaları vardır ama hem Fenerbahçe'nin hem ülkenin ihtiyaç duyduğu mükemmel bir futbol beyni var. Umarım her şey yolunda gider ve uzun yıllar bu takımı yönetir Kocaman adam.

İlerleyen yazılarda bir kez daha hortlayan Alex vs. Kocaman (!) meselesini, takımın taktik ve dizilişini yazmayı düşünüyorum. Artık blogda daha aktif olacağım inşallah.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne Aramıştınız

''Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi.''
Albert Camus.

Popüler Yazılar

Zİyaretçİler

Futbol Blog. Blogger tarafından desteklenmektedir.